Стимули за работодателите, търсещи професионално подготвени кадри

Снимка: Infomreja.bg

Агенцията по заетостта продължава да предоставя финансова подкрепа на работодателите, които желаят да осигурят обучение и работа на безработни лица за позиции, изискващи определена професионална квалификация.

Една от формите, за които работодателите могат да кандидатстват и ползват финансови средства, е за вече придобилата популярност „дуална система за обучение”, осъществявана по реда на чл. 46а от Закона за насърчаване на заетостта. Агенцията по заетостта от две години стимулира тази форма за практическо ориентирано обучение, осъществявано в реална работна среда под ръководството на наставник, и паралелно – в обучаваща институция от системата на професионалното образование и обучение.

Финансовите стимули за работодателите, осигурили работно място за дуално обучение, се предоставят ежемесечно – за основно трудово възнаграждение за всяко наето безработно лице и неговия наставник. Средствата се предоставят за времето на обучението, но за не повече от 36 месеца. Освен това в пълен размер и за всяко лице се поемат разходите за провежданото от обучаващата институция професионално обучение, необходимо за конкретното работно място. Работодателят има право да избере обучаващата институция и да уговори с нея учебния график, както и програмата за провеждане и оптимално съвместяване на учебния процес с трудовата дейност на наетите за обучение чрез работа лица.

Втората форма дава възможност работодателите да заявят професионалното обучение, което кандидатите за работа предварително да преминат преди назначаването им. Обучението на безработните лица се финансира 100% от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия, както и средства за транспорт, в случай че местоживеенето им е в друго населено място. Работодателят сам избира обучаваща организация, с която съвместно формират учебния график и провеждат подбор на безработните лица, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа за поне 6-месечен период. Мярката се реализира по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/ и Агенцията по заетостта е с дългогодишна практика при предоставянето й.

Размерите на средствата, които се предоставят на работодателите, обучаващата организация и безработното лице се определят ежегодно в Националния план за действие по заетостта през съответната година.

Все още има възможност работодателите да получат финансова подкрепа от държавата, за да си осигурят персонал с професионална подготовка, необходима за тяхната стопанска дейност. В част от бюрата по труда има свободни средства за финансиране на обучения на безработни лица по заявени от работодателите професии. Всички средства, за които работодателите могат да кандидатстват и сключват договор за ползване на различни преференции, са обявени на електронната страница на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, в т.ч. и по мерките за дуално обучение или заявено от работодател професионално обучение за осигурена последваща заетост.

Работодателите могат да получат подробна информация от всяко бюро по труда в страната, както и от електронната страница на Агенцията по заетостта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK