След циклона в Мозамбик: Моля, помогнете ни. Кажете на света, че страдаме

Снимки: Би Би Си/ Ройтерс/ АФП

Пристанищният град на Бейра в Мозамбик се възстановява бавно след щетите, нанесени от циклона Идай.

Досега 200 души са открити мъртви в южноафриканската страна, но броят на жертвите може да се увеличи.

Онези, които са оцелели от бедствието, са имали малко време да оплакват загубата на своите близки или да спасят малкото, което е останало от техните вещи. Те отчаяно се нуждаят от храна, подслон и облекло, докладва Би Би Си.

В рамките на импровизиран център за реагиране на летището в Бейра, медиците се опитват да стигнат до онези, които все още са в капан в региона.

Това е първата отправна точка за всички екипи, които идват от цял ​​свят и предлагат помощ. Хората на Бейра стават все по-загрижени - помощ идва, но е много бавна и не е достатъчно.

"Нямам нищо. Загубих всичко. Нямаме храна. Дори нямам одеяла. Нуждаем се от помощ", казва ми една жена, докато минаваме през село Мангава.

Бейра е разположена под морското равнище, това я прави уязвима за въздействието на екстремни метеорологични условия като циклона Ида, който е ударил района миналата седмица с ветрове до 177 км/ ч.

Градът понесе пълната тежест на разрушителната буря, която доведе до наводняване на целия град и събори сгради и пътища. Сега това пречи на спасителите да достигнат до отчаяните хора в нужда.

Някои хора тук се опитват да спасят това, което могат, за да създадат подслон. 

Домовете са повредени, някои дори напълно унищожени, а навсякъде има огромни "басейни", метафорично казано, с вода.

Местната църква се е превърнала във временен дом за много хора. Половината от покрива ѝ беше издухан, но стените останаха.

ООН заяви, че циклона Идай е предизвикал "масивна катастрофа" в Южна Африка, засягайки стотици хиляди, ако не и милиони хора.

Съседните страни - Зимбабве и Малави, също са засегнати от ужасяващата буря, която е причинила смъртта на десетки.

Всички, с които се сблъскваме, ни молят да влезем в домовете им, за да ни покажат какво са загубили и какво природата е откраднала от тях, казва репортер на Би Би Си. Ние сме първите хора, които са видели от циклона преди няколко дни.

"Моля, помогнете ни. Кажете на света, че страдаме. Не знаем къде ще спим", казва Педро, баща на три деца на възраст под 10 години.

Жителите тук се чувстват като забравени.

„100 000 хора в риск“

Тъй като пълната картина на тази криза постепенно става ясна, има въпроси относно това дали правителството на Мозамбик би могло да направи повече, за да се подготви за бедствието.

"Нашият град беше унищожен толкова лесно, защото правителството не се грижи за нашата инфраструктура. Всеки път, когато има проблем, трябва да ни спасят чужди страни. Какво прави правителството ни, какъв е нашият собствен план?"

"Много села са били унищожени. Намерихме жени и деца, които се държат за дървета. Правим това, което можем", каза един от спасителите.

Очакват се още дъждове. Президентът на Мозамбик Фелипе Нюси заяви, че повече от 100 000 души са изложени на риск - и все повече се тревожи, че помощта може да не стигне до тях навреме.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK