Ректорът на ЮЗУ: Няма фалшиви дипломи и подписи! До 15 март изпълняват препоръките на МОН

Снимка: Infomreja.bg

Все още няма официална позиция на ВУЗ-а по темата, предоставена на медиите

„Докладът от проверката на МОН категорично опровергава тиражираната информация за фалшиви дипломи“, това заяви ректорът на Югозападния университет „Н. Рилски” – Благоевград, проф. д-р Николай Марин, цитиран от вестник "Струма". 

Вчера ректорът информира членовете на академичния съвет за резултатите от проверката, като направи важни уточнения и констатации. Проф. Марин призна, че най-тежкото обвинение е било свързано с появилите се информации за фалшиви дипломи.

Това е довело до ескалация на напрежението и студенти и преподаватели са обмисляли да предприемат действия, включително стачни и гражданско неподчинение, за да защитят името на университета. От ръководството обаче са призовали за запазване на спокойствие и деескалация на напрежението.

„В доклада, както и в публикувана на 17 януари информация от МОН, никъде не се говори и подобна формулировка „фалшиви дипломи“ не съществува. Това категорично опровергава отправяните обвинения и твърдения“, каза проф. Марин. Ректорът бе категоричен, че няма и фалшифицирани подписи, след като се знае и е ясно от кого е положен, а именно вместо от титуляря на съответната дисциплина, от ръководителя на катедрата.

„За това са предоставени солидни доказателства, основания, които се съдържат в нашите вътрешноуниверситетски документи, и причините, които са довели до поставянето на оценката, вместо от титуляря от ръководителя на катедрата. Тези решения са взети от първичното звено, в случая от катедра „История“, коментира ректорът и продължи с разясненията и предприетите действия, тъй като в срок до 15 март от ЮЗУ трябва да дадат на МОН информация за изпълнението на отправените им препоръки.

„По отношение на специалност „Право“ няма нито едно нарушение. Уверявам ви в това“, обърна се към членовете на академичния съвет проф. Марин и подчерта, че т. нар. предсрочно завършване на студенти – бъдещи юристи, е било регламентирано в ЗВО /Закона на висшето образование/ и е действало до юли 2022 г.

От септември 2021 г. в Югозападния университет няма нито един студент от специалност „Право“, редовна или задочна форма, на когото да е разрешено предсрочно завършване“, изтъкна ректорът.

Връщайки се на темата за дипломите, ръководителят на ЮЗУ „Н. Рилски“ припомни, че до 2022 г. документът за завършено висше образование е издаван след съгласуване с МОН и представяне на убедителна писмена документация /доказателства/ от университетите. Съгласно действаща процедура именно Министерството на образованието е издавало холограмните стикери за дипломите. След това, а и към момента, с въпросната функция е натоварен НАЦИД /Националния център за информация и документация/.   

„Уверявам ви, имаме документация. Тя съществува и в Министерството на образованието, което е потвърдило убедителните писмени доказателства и е издало холограмните стикери. Това искам да се знае и от студентите, за да бъдат и те спокойни“, акцентира ректорът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK