"Плевен БТ" купува тютюна в Гоцеделчевско от утре

снимка: infomreja.bg, архив

„Плевен БТ” стартира от утре изкупуването на тютюна в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Оценителните комисии ще започнат да купуват тазгодишната реколта тютюн от сортовата група „Басми" най-напред от високопланинските села, като Бръщен, Црънча, Беслен и други населени места, заяви преди дни на събрание на тютюнопроизводителите в Гоце Делчев Михаил Дарев - представител за Гоцеделчевски регион на дъщерното предприятие на "Булгартабак – „Плевен БТ”.

Реално изкупната кампания на дружеството стартира от началото на декември в общините Кърджали, Харманли и Асеновград, съобщиха от пресцентъра на холдинга.

До момента компанията е сключила договори за изкупуването на 3300 тона тютюн от сортова група “Басми” в районите Гоце Делчев и Кърджали.

От „Булгартабак" уверяват, че същевременно продължава изкупната кампания и в Североизточна и Северна България на сортови групи “Каба кулак” и “Бърлей”.

И този път "Булгартабак” участва в кампанията чрез дъщерното си дружество „Плевен БТ“ ЕАД.

В тази връзка от дружеството призовават тютюнопроизводителите за спазване изискванията на Правилника за прилагане на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодателни промени.

Преди дни на среща на земеделския министър Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите изкупвачи на тютюн, също са били обсъждани изкупуването на реколта тютюн 2014 и проблемите около качеството на продукцията и цената.

По мнение на изкупвачите, изказано пред министър Танева, тази година заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество от миналогодишната и част от нея не отговаря на минималните изисквания. Те посочили, че има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн, отколкото са договорили за изкупуване. Фирмите изкупвачи са поели ангажимент пред министъра на земеделието да приключат кампанията в срок.

От ресорното ведомство уверяват, че съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна.

„Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства“, подчерта на срещата  министър Танева.

Тя допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна производител на качествен тютюн.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на проведената в Гоце Делчев среща между тютюнопроизводители, представители на министерството и на основните фирми изкупвачи бе заявено, че кампанията се бави заради високата влажност на тютюните, както и заради неузрелите количества, прибрани от полето преди месец.

Представителите на фирмите също обявиха, че качеството на реколта тютюн 2014 година е по-лошо от предишната 2013 година.

Особено ниско било качеството на тютюните от първите беритби заради обилните дъждове. На събранието в Гоце Делчев представителят на "Булгартабак" за Гоцеделчевско Михаил Дарев оповести и новите изкупни цени, на които дружеството ще изкупува продукцията, а именно за първа класа 8.60 лв., за втора класа 5.40 лв. и за трета класа 2.10 лева.

 

КОМЕНТАРИ

atisha13:30 - 10.12.2014
da eba maikavi v firmi boklutsi na mnogo sa vinovni mestnite isperti te sa dupedavtsi ysheta na firmte izkypvat4i za tova bratia ot gotse del4evsko trebva da se vdgneme na bunt da gimahnem ispertite ot nawia krai da se vdgneme malko na bunt kato v grecce anie s zvinenie sedme kato putk mnogo wte n 4ukat owte ako ne se nadignem pove4e nema kakvo da gubim
8888 do xaxaxxa22:00 - 05.12.2014
sega sas sigornost ti nqma6 i pyknat gro6 vav djoba si,a nie tutundjiite sme rabotlivi xora i vinagi imame pari
777 до хахахха21:05 - 04.12.2014
да ти го начукаме всички тютюнопроизводители....та и на женка ти.
хахахха20:41 - 03.12.2014
помияри не заслужавате само чанч на вас ограбихте държавата,без пари да ви го вземат та да се научите да не лъжете държавата и да пишете на български щото живеете в България.

FACEBOOK