Петър Паунов за Бюджет 2022: Ключовото е какво ще се случва с инфраструктурата

Снимка: Infomreja.bg

Проектират високо-технологичен център за иновативни решения

Всяка година си пожелава следващата да е по-добра. За съжаление толкова кризисен бюджет не ни се е налагало да правим – при изключително тежки условия. Като цяло от войната, която започна на 24 февруари и след двете години на коронавирус , всичко е изключително тежко. Въпреки това благодарение на увеличените трансфери в образование и социални дейности, бюджетът за тази година ще бъде 66 млн. лв.

Това обяви малко преди публичното обсъждане на бюджета на община Кюстендил за 2022 г., кметът Петър Паунов. Той посочи, че малко повече от 25 млн. лв. ще бъдат за образование, разширява се много сериозно мрежата в социалните услуги, където 29 ще бъдат действащите. Съвсем скоро ще заработят и други 2 услуги, ще бъдат назначени повече от 30 души.

„Ключовото, което ни интересува е това, което ще се случва с инфраструктурата.  Запазваме акцентите, които са в областта на развитие, туризъм и балнеология. Тази година ще се опитаме да направим първата крачка по отношение на заложения Високо-технологичен център за иновативни решения.

Предвидени са пари за проектирането на подобно звено и това трябва да се случи на обновеното Колушко дере. Надяваме се, че с приключването на проектирането ще намерим подкрепа от държавата, тъй като това е една от темите в момента – учредяването на Фонд за подкрепа на общински инвестиции за 1 млн. лв. Днес ще се обсъжда с Министерство на регионалното развитие и Сдружението на общините условията, при които да заработи тази програма.  Надявам се, че ще бъдат чути и нашите дългогодишни вопли, че Кюстендил и Благоевград са онеправдани по отношение на Програма за селски райони и по всички европейски програми, за да бъдем включени като приоритетни“, посочи още кметът.

Община Кюстендил е готова веднага да предложи за кандидатстване по този фонд както реализацията на обновения зоопарк, където имаме готов проект, така и Художествената галерия. „Очакваме условията и за ВиК-инфраструктурата, тъй като ние предадохме проект на Кюстендилска вода за над 60 млн. лв. както за Кюстендил, така и за 3 от малките населени места, включващи подмяна на водопровод, изграждане на пречиствателни съоръжения и канализационна мрежа.

Отново сме леко притеснени за това, че в програмите си държавата залага отново инвестиции в населени места между 2 и 10 хиляди души, а при нас всяко едно от населените места е под 2 хиляди души. Затова сме готови да предложим по четири населени места да бъдат събирани по еквивалент жители и да се изграждат както пречиствателни съоръжения, така и да бъде обновявана цялостната мрежа. През годините така и не мога да намеря логика в чиновниците, които през годините намират начин да ощетяват региони като нашия -  ли сме извън програмата за селските райони, или не се включваме в тази за финансиране от 2 до 10 хиляди души, коментира още градоначалникът.

По негови думи, тъй като Кюстендил е част от фонда за справедлив преход, т.нар. зелена сделка, съвсем скоро да бъдат финализирани показателите и по нея, за да можем и там Общината да залага програми. Ключовото е програмата за санирането да бъде продължена, защото предишната Национална програма доведе до такива резултати, че единият блок на ТЕЦ "Марица – Изток" може да бъде изключен. Толкова електроенергия е спестена. Ако навреме се инвестира по мерките по енергийна ефективност, всичко това ще доведе до спестени мощности и вредни емисии, категоричен беше Петър Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//