Откриват съвместна изложба на Минко Попдимитров и Георги Гьошев в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

На 17.05.2016 г. от 17:00 ч. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил ще бъде открита съвместна изложба на художниците Георги Гьошев и Минко Ем. Попдимитров.

Минко Ем. Попдимитров е потомък на българския поет и филосов, литературен критик, писател и общественик Емануил Попдимитров, чието име носи Кюстендилската Регионална библиотека.

Роден в гр. София, дипломира се във ВИИИ “Николай Павлович”, София, специалност керамика при проф. Венко Колев и проф. Георги Коларов. Той е динамичен и своеобразен автор, eкспериментатор в художествения живот на страната от няколко десетилетия. Занимава се с монументална керамика и скулптура.

Натрупал е престиж с оригинални и новаторски изложби като „Аквапластика” - пластики във водна среда , „Холопластика” - комбинации от каменни структури и холограми, „Малка пластика” - миниатюри от метал, ансамбли от винилни грамофонни плочи и месинг, поезия, живопис, графика.

Творби на Минко Попдимитров притежават галерии и музеи в страната и чужбина - Музей “Владимир Димитров - Майстора” - Кюстендил; Градска галерия – Братислава, Чехословакия; Национална художествена галерия - София; Музей за приложно-декоративно изкуство, София; също и частни колекции в България, Македония, Италия, Англия, Алжир, САЩ, Германия, Австрия.

Георги Гьошев е роден на 9 март 1937 г. Активно участва в художествени изложби от 1958 г. Негови творби са излагани освен в България, в Русия, Полша, Румъния и Алжир. Получавал е награди и отличия.

Негови картини притежават колекционери в България, Русия, Украйна, Италия, Франция, САЩ, Германия, Алжир, Мароко и Филипините. Майката на автора - Станка Гьошева, е една от моделите на Владимир Димитров-Майстора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//