Обявиха нови открития - праисторическа лечебница на 7 000 г. и обработен камък във форма на човешка глава!

"Прав каминь", снимки: Тодор Узунов

Обявиха нови открития - праисторическа лечебница на 7 000 години и огромен камък, умишлено обработен, във форма на човешка глава! Името на обекта е "Прав каминь".

 

Съоръжението е открито през 2007 година и проучвано от Тодор Узунов в продължение на няколко години. Правени са замервания и рисунки, но обектът не е обявяван публично. От Сдружение "САТО" взели това решение заради опасения от набези на иманяри и преждевременното съсипване на обекта.

За неговото местоположение са информирани Регионалният исторически музей в Благоевград и Инспекторатът към Министерството на културата.

То се намира северно от тракийското светилище „Градище” където също има голяма каменна човешка глава.

Тодор Узунов е председател на Сдружение "САТО" и на Международния клуб за равнопоставени култури. Членовете на тази организация са обединени от задачата да изучават и популяризират важни исторически процеси, свързани с историята на повече от една страна.

Специално за "ИНФОМРЕЖА" Тодор Узунов даде отговор на някои важни въпроси около този мегалитен обект:

 

Г-н Узунов, как и кога открихте това „съоръжение”, както го наричате? Не е ли интересно съвпадението, че откривателят и на този обект се казва Тодор?

 

Аз не обичам думата „откривател”. Това са обекти с хилядолетна история и много, много преди нас други са преоткривали този обект, като са му давали нов облик и живот. Нашата работа е свързана повече с проучване, наблюдение и описване. Разбира се, хората от този край знаят за тези места, но само като причудливи струпвания на скали и не подозират за тяхното предназначение, нито за техния произход.

По отношение на името, наистина сте прави! Човекът, който откри „Градище” като „светилище” също е Тодор. Това е професор Бояджиев, чиято паметна плоча стои заслужено в началото на комплекса днес. Но когато говорим за нашия обект, трябва да сме наясно, че той е неделима част от светилището, като е неговата най-висока точка.

 

Какво представлява един „мегалитен” обект и с какво той е по-особен от всичко останало?

 

Мегалитни са строежите, използващи огромни каменни блокове, които най-често, както в нашия случай, не са обработвани, а са старателно подбирани за целта. Хората от тази дълбока древност имали свои похвати за издигане и полагане на „строителния” материал. Това се вижда и от внимателното проучване на обекта. Той представлява три компонента, изградени в различни епохи, но с последователна и ясна обредна цел.

Първият от него е проход, който се предшества от коридор - „дромос”. Широк е около 60 см и по всяка вероятност е дело на човешка намеса. Може би първоначално е имал естествена цепнатина, но в последствие тя е разширявана, за което в древността използвали големи дървени клинове, предварително мокрени с вода. Зиме при тяхното раздуване се постигало преместване на блока със сантиметри. Явно се е изисквало огромно търпение и не е ставало веднага.

След преминаването през прохода или „промушкалката”, както хората наричат популярно подобни съоръжения, се излиза на неголяма каменна площадка, ограничена от южната си страна от солидни каменни блокове. В северната страна се вижда изправен блок, ориентиран на изток с плоската си страна. Тоест имаме проход, площадка и изправен камък.

Именно изправеният камък дал име на местността, която се казва  „Прав каминь”. Лично аз държа името да се запази същото, заедно с особеното омекотяване на последната съгласна, защото това е белег за етническата принадлежност на този топоним.

След като през 2009-а започнах да правя рисунки на скалата, забелязах, че тя всъщност наподобява човешка глава. Тогава бях сам и нямаше с кого да го споделя, но бях буквално шокиран. Той имаше дообработени нос, очи и уста, а на върха завършва с шапка, издута в задната си част. Този тип шапки са познати от античността и се наричат „фригийски”, по името на тракийското племе фриги.

Това е нещо, което се намира за пръв път върху мегалитен обект на наша територия. Естествено, че изображението не е шедьовър, но то убедително е проявление на човешкия интелект и култура! За разлика от главата при „Градище”, той е умишлено обработван.

Самият камък вероятно е изправен с човешки труд, което говори, че всичко тук е ставало не стихийно, а старателно планирано. Ако съдим по иконографията на образа, той е продукт на хората от ранножелязната епоха. Това ще рече, че този обект се е унаследявал и доразвивал.

Керамиката, която се открива след неизбежните проверки на иманяри и тук е сходна с тази от тракийското светилище наблизо. Най-добре представена е тя от времето на 6-и в. пр. Хр., целия римотракийски период и късната античност от 6-ти век. Наличието обаче на енеолитна керамика говори красноречиво, че функционирането си този обект е започнал преди около 7 000 години!

 

А каква функция е изпълнявал обектът в продължение на хилядолетия и какво е неговото историческо значение?

 

Неговата функция е ясно определена. Той бил нещо като праисторическа лечебница, където хората идвали да оставят своята болка или страх. За разлика от нас, разбира се, те вярвали в това и сигурно при мнозина е имало положителен резултат. В средата на ранножелязната епоха в Родопите се наблюдава демографски бум и вероятно те са хората, изправили камъка и изваяли от него човешката глава. Те не занемарили първия ритуал по преминаването, а го допълнили и доразвили. Започнали да принасят жертвени животни в дар на божеството, като тяхното обработване ставало на каменната площадка.

Именно това е нейната функция, защото тя предпазвала Земята – майката Гея, от жертвената кръв на животното. Нейното омърсяване се считало за явен знак, че няма да получиш прераждане в отвъдното. Тези практики са в основата на всички индоевропейски народи от ранния стадий на техните вярвания. Пречистваща роля играел и огънят. Именно от него се виждат ясни следи по плоската страна на камъка. Той играел ролята на своеобразен олтар.

Преднамереният характер на всичко, което откриваме тук, говори за старателно планиране и поддръжка. Вероятно този обект е бил важен икономически инструмент на жреческата власт и е бил средство за привличане на огромни приходи. Подобно на днешния Гергьовден се дарявали не само жертвени животни, но и парични средства.

В гръцката антична литература това е описано старателно, но до днес не сме попадали на ясни свидетелства, които да потвърдят съществуването му в Тракия. Това са така наречените „очищения” – ритуали по изкупване на грехове. Нещо подобно на познатата ни индулгенция от по-късни времена.

Осъзнаването на неговото предназначение като такова отваря важна страница към въпроса, какъв е приносът на траките при изграждане на гръцката цивилизация?! Естествено, историята е несправедлива и в полза на писмените народи, но тази тема в бъдеще ще става все по-актуална и исторически обоснована.

Като Сдружение за опазване и възстановяване паметници на културата, призоваваме иманярите, занимаващи се с нерегламентирани разкопки в района, да се въздържат от посегателства над този обект. Отправяме този съвет не само поради незаконния им характер, а и защото в него не са извършвани погребения, а единствено жертвоприношения. Това изключва намирането на гробни дарове или скъпи предмети.

Унищожавайки автентичния пласт, се затруднява работата на археолозите и възможността да изградят правилна историческа картина на събитията, от което губи не само науката, а и целият край.

Описването и популяризирането на подобни обекти е важна реклама за района, който от десетилетия е поставен в положение на пословична бедност и е реално средство за излизане от това тежко икономическо положение.

 

"Прав каминь"
Подходът към прохода при "Прав каминь"
Тодор Узунов на "Прав каминь"

КОМЕНТАРИ

Шибил19:32 - 10.06.2015
Велика е земята на ПОМАКИТЕ Иначе, браво на това балгарче, което се опитва да изрови истнската история на Помаките-Траките в Родопите, които неговите балгарски предци са унищожавали, ама, при едно ново Баташко клане, Тодорчо ше го отбраним от болгаро-турскиет политически башибозук. Еваллах Тодоре, нека Аллах да те възнагради за делата които правиш за добрите Помаци, а не за онези ..... , ти си знаеш. БРАВО
Shliman10:03 - 09.04.2015
За пръв път виждом толкова добре рисуващ археолог!!! а не като точиците от Корелдроу...напомни ми на рисунките от времето на британското географско дружество:))))
до Кало09:51 - 09.04.2015
Колега, никой не знае къде се намира това чудо!....Беше публикувано в numizma.com и ние ходихме в Родопите да видим два обекта като се надявахме да видим и това....Обаче! Когато отидохме видяхме само светилището "Градище", но там все още нямаше нищо за гледане...Главата там е чудно стечение на обстоятелствата и е природно образувание. Попитахме за този обект, но никой не можа да ни каже къде е, явно само човека си го знае.....Но на връщане намерихме един, който ни каза, че e чувал, това било много над асфалтовия път и ни показа едни далечни баири, а вече нямаше как да се връщаме, ...а и бяхме без екипировка....Съществува все пак!:-))))))))
Кало00:33 - 09.04.2015
Браво на "Тракийски съкровища" за публикуването на такива материали! Ще каже ли някой къде точно като координати се намира този обект???
Valiano Botti22:44 - 07.04.2015
Please post this article in English! This historical period interest me much and I will be grateful to everyone who help me on this.
!!!22:03 - 07.04.2015
"Осъзнаването на неговото предназначение като такова отваря важна страница към въпроса, какъв е приносът на траките при изграждане на гръцката цивилизация?! Естествено, историята е несправедлива и в полза на писмените народи, но тази тема в бъдеще ще става все по-актуална и исторически обоснована." Поздравления за думите! Не енужно само да се дуем, а аргументирано да казваме на гърците кои наистина са местните жители на Балканите и островна Гърция! Ясо!
Вологез21:50 - 07.04.2015
Това е едно от най-големите Родопски светилища!!!! Овчара ще се пукне от яд, защото това надминава всичко по време засега. Тия камънаци не са вдигнати още в халколита, но в тоя случай е много важно това, че едно и също съоръжение е изполвано в колосален период от време. Приемственост! ...А главата избива рибата направо!!!!
пипи21:40 - 07.04.2015
А защо не разбирам там има енеолитна керамика?...Тези неща не са ли късни? Въобще някой наясно ли е в българската археология от кое време са тези обекти. Вярвам на археолога и щом казва, значи има, но това отваря една цяла нова страница за тези мегалити. Васил Марков беше писал нещо за подобен обект, но снимката беше съвсем друга. Това тук е уникално нещо. За очищенията зная, но представяте ли си тогава колко важен трябва да е бил тоя обект за да се правят там такива ритуали! Богата земя Българска!
Боян К.21:32 - 07.04.2015
Това е уникално нещо! Заглавието се състезава в инициативата за чудесата на българия, но с погрешна снимка! Моля авторите да го коригират защото така никой няма да разбере за това важно нещо....Казвам "важно" щото аз поне не знам другаде да имаме толкова грамаден каменен блок оформен умишлено...Шапка, Лице, Пиедестал....Ходил съм там на Дряновското светилище, но там главата е като на Белинташ природен феномен....А тая е изваяна.
Саня21:13 - 07.04.2015
А да попитам Тодор Узунов, как смята той, към кого принадлежи фригийската шапка като белег? Това със сигурност не е случайно! Не мога да си представя, че някой ще издига четириметрова скала, ще я оформя и ще остави тази "шапка" случайно!?
Aliya Osho21:10 - 06.04.2015
Каменната цивилизация, която древните българи са ни оставили в неразрушимо наследство, определено е почитала и боготворяла земята и нейните скали. Не случайно всички древни светилища на нашите деди са върху скалистите планински върхове, а долмените, менахирите и пещерите с човешко присъствие ни връщат десетки и дори стотици хиляди години назад (Да си припомним, че Пещерата Козарника е най-старото свидетелство за човешко присъствие в света!) http://aliya.blog.bg/history/2013/12/08/kamennata-civilizaciia-na-drevnite-bylgari-dolmeni-menahiri-.1216755
орфей19:20 - 06.04.2015
защо говорите за траките все едно ве4е не съществуват. Вярно е, 4е след 500 геноцид и две световни войни определени хора са се възползвали да ни доунищожат, защо ли . за да може безпроблемно да се доберат да благата ,за някой които днес дори сме забравили и не знаем какви са . тък таме някои изкопал не6то и хората и разбрал малко пове4е . shte se usetite dragi mi sunarodnici no togava ve4e shte sme izkopaemi (a tezi koito shte kopaqt nqma da sa balgari ili traki ili pomaci , no shte se radvat na zlatoto ni na min ni voda , na prirodata) . kade shte badem nie togava . po dobre do smurt na noj otkolkoto da vijdam vsi4ko tova kak se slu4va kapka po kapka. tazi zemq kolko kruv e popila ot tvoite i moite bratq i dedi , nima vsi4ko tova e bilo naprazno ve4e svobodni mi narode ....
RAMADAN KEHAUV22:10 - 04.09.2013
ТРАКИЙСКИТЕ свитилища,говорат за висока култура и цивилизация вав древноста за местното афтотонно население дало културата на цала ЕВРОПА!!!А оставило простотията на придошлите 4ергари.
Тракийски ПОМАК от Спарта22:16 - 03.09.2013
Някъде по-горе има писани доста големи глупости. Това всичко доказва, че нашествениците българи придошли от Кавказ и другите територии, са се настанил в земите на ПОМАЦИТЕ или на техните стари деди ТРАКИТЕ, така, че запазвайта тази помашка култура, а стига я грабите като болгарски башибозуци. Аман, от грабители - шовинисти.
съвет17:11 - 02.09.2013
Тодоре, Тодоре, защо ви е да се навирате във вонята не знам. Това там не са хора! Това са утрепки, бълвоч, турска ямамбаялда! Те не само няма да ти благодарят а ще те ухапят веднага щом могат. Ти го раздаваш нещо като Христос дето знае, че своите ще го предадат. Аз ви съветвам да правите това за други места защото там ще са ви благодарни!
аз16:47 - 02.09.2013
Направо взривявате хората с такива простотии.....имало светилища навсякъде. Или сте тъпи или сте наистина платени клакьори на някой който иска да вреди на развитието на общината! Майче са и двете заедно!
до бодрите мименчета16:43 - 02.09.2013
"Богато въображение.Това е обикновено тракийско светилище,каквито изобилстват в Чеч,като камъните са в 100% натурален вид." Е общински пръдльо! ...Ама как си личите само подлогите на Мименов и Башев. Едни и същи отрепки сте. И най-важното НЕКАДЪРНИ!!!!! КУРВИ И МИНЕТЧИЙКИ! :)))))))))....навсякъде имало тракийски светилища....това било най-обикновено??? Еййй шокрета и меки марии....ѝсички знаят че само вие двамката пишете на смени. Поне пишете нещо смислено бе да ви еба майката продажна
селянин16:01 - 02.09.2013
Нямам навик да пиша тук, но "скрибина" е много прав! По името разбирам че е от село и го подкрепям! Шокро измекяра няма да го коментирам защото той е по природа предател. Това не може да е човек от Айвазовия род които са достойни хора. И кой не знае че той си е прост до немайкаде! Досега е карал повече камйон октолкото е бил учител та нежели по история.Ама кой да се хване покрай тях ако не таква като него. Но има възмездие! Хоората толкова ги намразиха, че скоро ще ги изритат насила от общината!
Скрибина15:53 - 02.09.2013
Браво Тодоре, гордеем се с вас! Прославяте ни за разлика от крадливото управление в района което направо ни почерни! Но знайте, че не ви мислят доброто! Така е за съжаление тук. Сега ще консумират наготово всичко дето го правите и нагоре ще го напишат от свое име и даже ще направят Проект. Проект за точене на парички. Вие помагате на идиотите да грабят все повече пари! И трябва да знаеш, че Шокро дето те шпионираше цяло лято преди изборите сега е назначен да пише срещу теб! Тази салимонка разправя, че всичко казано от теб той го бил знаел - странно от къдеи от кого!??? Казвам го за да знаеш и да не правиш грешки повече да общуваш с тях!
знание15:33 - 02.09.2013
Благодаря на хората написали статията. Прочетох я във вестника, в сайта на в. Струма и тук. Навсякъде журналистите са се постарали да направят различни материали. Така научих много, което не знаех за нас самите. Жалко е, че в училище никога не можем да научим повече за историята си и тази на родният ни край. Когато прочетох това разбрах че ние сме много древен и прославен народ. Имаме нужда да знаем това за да се гордеем и да сме с високо изправени глави, а не с ниско самочувствие.
ПОКАЖИ ОЩЕ 2 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 8as
loading...