Новото ръководство на Община Благоевград под "постоянен обстрел" от стария кмет

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

По темата за парите двамата кметове – бивш и настоящ, си размениха цифри

Бившият кмет на Благоевград се оказа „основен коментатор“ на настоящето управление на Общината в лицето на Методи Байкушев.

Буквално критики и квалификации (някакви “умнокрасиви” публикации, “Благоевград НЕ може”, ... налага типичната пропаганда..., Байкушев пак изрече ЛЪЖА, шарлатаните са измамници и мошеници...) от страна на стария кмет обсипват Байкушев след всяко негово публично изявление.

Седмица след вота на 5 ноември, Стоянов заяви преди медиите:

Искам да си почина, за малко ще съм безработен, засега няма да се занимавам с политика.

Още тогава обаче Стоянов даде заявка за това, че ще „говори“:

Аз оставам на разположение за него. Винаги ще съдействам. Уважавам го!  Ще помагам на новия кмет като казвам истината за интересите на кръговете. Нямам намерение да мълча!

„Почивката“ на бившия кмет се оказа кратка и веднага след първия брифинг на новия кмет, предшественикът му се включи с коментар както във Фейсбук, така и официално изпратен до медиите.

Последната си пресконференция Байкушев даде вчера. На нея той обсъди сливането на две общински дружества, както и гласувания от ОбС по негово предложение безлихвен кредит, който Общината ще тегли от държавата.

Именно по темата за парите двамата кметове – бивш и настоящ, си размениха цифри чрез публични изявления.

Пръв бе Стоянов, който написа:

Фактите сочат, че не бяха изминали и десет дни от управлението на Методи Байкушев и по негово предложение беше одобрено изтеглянето на кредит в размер до 8 156 656 лева. Бих го приел за нещо нормално, ако именно Байкушев не беше идеологът за това да не се взимат никакви кредити, като не спря да повтаря тази мантра цели две години. Следващите дни ще напиша за съмнителните разплащания, за които се иска усвояването на този кредит…

Като свое оправдание за кредита, Байкушев не спира да внушава, че община Благоевград разполагала само с 480 000 лева в сметките си, което той установил за една нощ, но сега пък щяло да се установява с “истинска” проверка. Тази глупост е написана и в доклад до Общински съвет Благоевград. За да опровергая това грозно внушение, днес ви представям документ, от който е видно, че към дата 17.11.2023г. община Благоевград разполага с парични средства в размер на 11 112 085 лева.

В публикацията си Стоянов прилага и документ – разпечатка от Общинска банка със „счетоводна дата“ – 17 ноември, когато ексметът вече не е бил на пост.

От Община Благоевград в лицето на новото ръководство отговориха на Стоянов през медиите:

В момента на встъпване в длъжност на новия кмет на 14 ноември, разполагаемите средства на общината са 480 хил. лв. Това е видно и от предоставеното от г-н Стоянов извлечение от сметките на общината към 17 ноември 2023 г.

Към тази дата по всички сметки на общината действително се намират 11.1 млн. лв. Сумата е формирана както следва:

1. Чужди средства - 1.941 млн. лв. Това не са разполагаеми средства на общината. Това са чужди средства, предоставени под формата на гаранции и депозити от трети лица, които подлежат на връщане. 

2. Средства на европейски проекти - 3.376 млн. лв. Това също НЕ са разполагаеми средства на общината, а средства за разплащане по текущи проекти. Основната част от тях към момента (28 ноември) вече са разплатени.  

3. Бюджетни средства - 5,755 млн. лв. Те са формирани както следва:

3.1. От тях 4,237 млн. лв. са трансфери от централния бюджет за държавно делегираните дейности. Това са пари, които община Благоевград трябва да разплати към съответните звена - училища, детски градини, отбрана, здравеопазване. За тези 3,762 млн. лв. общината действа като „пощенска кутия“ и НЕ разполага с тези средства свободно.

Към момента (28 ноември) тези средства вече са разплатени и НЕ се намират по сметките на общината.

3.2. 1,038 млн. лв. са запорирани от строителя на басейна в Еленово.

3.3.  480 хил. лв. са реално разполагаеми средства, както вече бе обявено от кмета на общината. 

Предоставяме и още данни от значение за информираност на обществото относно финансовото състояние на общината:

1. Към 17 ноември общината би трябвало да разполага с 6,786 млн. лв. целеви средства от държавата по трите проекта (1) за свлачището по пътя за „Бодрост“, (2) улица "Промишлена" и (3) "Камерна опера". Тези средства не се намират по сметките на общината

2. Към 17 ноември общината има задължения към доставчици в размер на 2.1 млн. лв., от които 1.144 млн. лв. са просрочени;

3. Към 14.11. получените средства за изборите в размер на  1.31 млн. лв. не са разплатени. Парите за изборите са преведени на общината от държавата преди 14 ноември, но са похарчени за други разходи;

4. Общият размер на дълговете на общината по банкови заеми към 17 ноември е 17.5 млн. лв. 

Припомняме, че отговорност на всяка публична личност, която борави с информация за общинските финанси, е да поднася тази информация коректно и пълно, така че да не се въвеждат гражданите в заблуждение.

Стоянов обаче не спря с коментарите и отново – със съобщение, изпратено до медиите от личния му имейл, пише:

Община Благоевград не е сред кандидатствалите общини за БЕЗВЪЗМЕЗДНО финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и съответно няма как да получи финансова помощ в размер до 40 000 000 лева, Община Благоевград има регистриран индустриален парк, както и оператор на този парк - 100% общинско дружество, но намерението на настоящия кмет не е да изгражда индустриален парк, а да предаде общинския имот на държавата. Не знам защо, а и нямам логично обяснение, тъй като никой не води дело за собственост срещу община Благоевград за въпросния имот… Можеше поне в създаването на условия за инвеститорите да има някаква приемственост. Но поне към настоящия момент е очевидно, че “Благоевград НЕ може”!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//