Нарочно ли нарочиха Божков, къде е водата на Перник и защо вирусът има корона...

Снимка: 168 часа, Народният съд от 1945

Януари 2020: Коронавирус, Черпа, водата

Преди 75 години датата 1 февруари влиза в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Месеци преди това и месеци след това живота си, свободата си, достойнството и имуществото си загубват хиляди. Учени, писатели, карикатуристи, журналисти, банкери, предприемачи.

На 1-ви февруари през 2020 година ретроспективно се завърта колелото, говорейки за Васил Божков и предците му – Арабаджиеви, Стайков, Галеви, Митьо Очите. Какво е общото помежду им – те са номинативните единици с две семантични значения – „престъпници“ и „бизнесмени“… да не забравяме – „милионери“.

Януари премина под знака на Черепа – това ще е новият символ от Китайската Нова година – мишка, лъв, куче, змия и череп… и коронавирус.

Две неща все още учените не са установили – кое действа по-бързо – вирусът или Гешев.

Главният прокурор няма почивен ден, няма празник. Докато едни седят удобно пред телевизора за поредна порция от сериала „Перник ми е Сахара“ и „Коронавирусът идва, идва, близо е, приближава се, етоооо го“, той работи – бори битовата престъпност, разследва боклука, вдишва въздуха и на очите му като на плазми излизат нивата на праховите частици. Гешев записа огромен + в кариерата си – „залови“ най-богатия човек в страната, който дава надежда за милиони на сънародниците си. Как го постигна – купи си билетче, изтърка го и на него бе изписано: „Вие печелите екскурзия до Дубай“.

Аз не се подигравам, това е факт на фона, че издирваният от Интерпол се включваше с живи телефонни връзки по бТВ, а криминалистът Хекимян задаваше въпроси като за коронавируса: „Къде си“, „Ама колко близо“, „Много близо ли“…

В главите на историците покрай този случай започнаха да се въртят термини като „национализация“, „приватизация“, но не и „демокрация“. 

Да си го кажем направо – пък нека безгрешният пръв хвърли камъка – държавата иска да изземе бизнеса и имането на големите – да. Не го казвам аз – слушайте какво хората си говорят по кафетата, вече никоя домакиня не вади прах за пране докато стои в кафенето и не казва: „Момичета, това е новият „Савекс“.

Сега обществото е изцяло заето с бившата резиденция на бай Тошо, с черните чували с антики и торбичката на „Билла“ на Каракачанов.

Януари не успя да отпуши кранчето на перничани и от Белмекен водата забави, затова Божков измести темата.

Но замислете се само – можеш да вземеш на хората водата, да вкараш безумната Наредба за ДДС-то, можеш да заразиш народа с грип и да го излекуваш, но опитай се да вземеш на народа талончетата, айде де, нали си много смел, можеш ли?!

Вземи на човек надеждата и го направи вълк – бездомно куче, опасно заради глада…

2020 ми е 1945.

П.С. Днешната дата е рядък осемцифрен палиндром (чете същия, напред и назад), 02/02/2020-единственият по рода си този век: предишният осем цифрен палиндром като този е бил 11/11/1111, Преди 909 години. Ще трябва да чакаме само още 101 години за 12/12/2121.

 

КОМЕНТАРИ

Гост22:57 - 02.02.2020
И 20.02.2002 год
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK