Мименов на Консултативен съвет: Само 2 фирми не се оплакват от влажен тютюн

Арбен Мименов - председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на община Сатовча, снимка: infomreja.bg, архив

Защо фирмите изкупвачи "Михайлидис“ и „Булгартабак“ не се оплакват, че тютюнът от реколта 2014 е влажен повече от допустимото и го купуват без такива оправдания, а останалите фирми - не.

Това е въпросът, който е задал преди дни председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България и кмет на община Сатовча Арбен Мименов на проведения Консултативен съвет по тютюна в Министерството на земеделието и храните с участието на ресорния министър Десислава Танева.

Незадоволителното обяснение, което е получил Мименов от представителите на фирмите, които все още не купуват тютюни, е, че само „Михайлидис” и "Булгаргабак" разполагат с подходящи бази за съхранение на влажен тютюн и единствено те могат да си позволят да купуват тютюни с по-висока от 16 % влажност, защото имали условия за доизсушаването му до необходимата влажност.

"На Консултативния съвет се коментираха основно проблемите с изкупуването и промените в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия. Основният мотив на фирмите купувачи за ненавременно започналата изкупна кампания е високата влажност на тютюна, като обяснението им бе, че при влажност над 16% фирмите не изкупуват или ако купуват под натиск ще се наложи да връщат влажните бали на собствениците им, а оттам ще се породят и нежелани конфликти между тютюнопроизводители и купувачи", коментира Мименов пред ИНФОМРЕЖА.

По думите му фирмите купувачи са заявили на Консултативния съвет, че ще започнат изкупуването както на договорираните, така и на недоговорените тютюни след нормализиране на влажността.

"Този отговор лично мен не ме удовлетвори, въпреки че бе обяснено защо само двете фирми „Михайлидис” и "Булгартабак” не се оплакват от прекомерна влажност на тютюните и ги изкупуват безпроблемно", допълни управникът на Сатовча.

След срещата, проведена по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България /СПОТ БГ/ на 24 ноември в Гоце Делчев заради забавената кампания с участието на експерти от земеделското ведомство, фирмите изкупвачи, депутатите от Благоевградски област - Алиосман Имамов, Муса Палев и Георги Андонов, местни и общински кметове и тютюнопроизводители, Арбен Мименов е информирал лично министър Танева.

Земеделската министърка от своя страна поставила въпроса пред Консултативния съвет по тютюна към МЗХ, на който Мименов е постоянен член.

Мименов поясни, че на Консултативния съвет е възникнал спор и относно цената на тютюна, като лично той е отстоявал позицията, че тютюни, оценени под 6.00 лева са на пълна загуба за производителите.

„Беше обсъден и размерът на финансирането по референтния период, като лично заместник-министърът Димитров заяви, че се прави всичко възможно тези средства да се предвидят в бюджет 2015 и стойността им да не е по-малка от миналогодишната", каза още Арбен Мименов.

Той е направил предложение на най-високо ниво за неотложните и спешни промени в Закона за тютююна и тютюневите изделия, с които да се избегне ежегодното напрежение между тютюнопроизводители и фирми купувачи, а също и да се уреди и гарантира един път завинаги спокойствието и сигурността на тютюнопроизводителите с ясни правила на изкупната кампания и със сроковете за започването и приключването й.

Мименов е настоял да се внесат правила и относно сроковете за получаване на семена и за получаване на средствата за референтния период, договорите да бъдат юридически издържани и с тях да се регламентират нормални партньорски взаимоотношения между производител и купувач, да има и възможност за предварително договаряне на изкупна цена чрез евентуалното образуване на Национална тютюнева камара и Изпълнителна агенция по тютюна.

Председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България сподели още, че битката за справедлив труд на тютюнопроизводителите продължава и през следващата седмица, когато той заедно с депутатите от Пиринско на 10-и декември ще се срещне с представителите на Комисията по земеделие в Народното събрание, за провеждането на която още на срещата в Гоце Делчев на 24 ноември народният представител Георги Андонов пое ангажимент да съдейства.

"На срещата в парламента заедно с представители на фирмите купувачи и депутатите от областта отново ще настояваме за  ускоряването на изкупната кампания и за приемливи изкупни цени на тютюна", заяви Арбен Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

do "do tutun"14:25 - 08.12.2014
Май последното ти изречение е най-адекватно.Стига с вождове и лаици! Тръгнете по този начин и ще се напипа бързо истината, истинските партньори от истинския тютюнев бизнес.Тогава цената на вашия тютюн няма да е радост и при 10 лв. Завъртете се,огледайте се,замислете се и ще откриете, че с така представяни нещата за тютюна и начините им за "решаване" целят едно единствено нещо да ви държат зависими.
до тютюн08:16 - 08.12.2014
Кого ще уплашите и на колко ракии си когато така разпалено громиш всички политици без значение дали правят нещо по проблема или се спотайват. Тази дързост я използвай при овладяването на знания и умения в училището ,тук сега ни е нужна мъдра управленска позиция по отношение задаването на някаква перспектива на заетите с тютюна. Едно от възможните решения е както е отбелязъл по горе представящия се за сперт, държавата да подпомага наистина заетите или започващите да отглеждат тютюн, а не да гледа онези които преди 10 г са го работили и сега или са пенсионери или са в чужбина ,но продължават да получават помощи. Да се идентифицират проблемите на масовия производител на една широка кръгла маса със всички заинтерисувани, ако трябва на общи събрания по селата ,а не някакви тайни консултативни съвети които представляват себе си да приемат правила угодни за тях самите.
тютюн23:47 - 07.12.2014
Момчета,каквото и да си коментираме,само си чешем езиците.Истината е,че на никоя партия и на никой политик или общински кмет не му пука за"робите"които произвеждат тютюн,важното е държавата мащеха да си прибира всяка година по два милиарда лева,а тютюнджиите кучета ги яли.А още по важно електоратът от Родопите и Чеча да е беден и послушен.Всички сме били на тютюн в Гърция и сме наясно за какво става въпрос.Шапка им свалям когато наскачаат и си защитават правата до дупка.А ние какво правим-блокираме някое кръстовище,дойдат двама трима мазни депутати,обещаят ни всичките блага на света,прегърнем се и по живо по здраво.След това още по зле.Тази година по лошо от миналата,миналата по лошо от по-предишната и така нататък,тъпчем гушите на фирмите,фирмите на политиците,а ние се гърбим по нивите,те ни лъжат ние им вярваме и на всичко отгоре накрая пак си ги избираме,за да станат още по богати,нагли,лъжливи и крадливи.Няма ГЕРБ,БСП,ДПС,не трябва да вярваме на никой,всички са един дол дренки.Ако Мименов,Сабахлъков и други тям подобни искат да им вярваме,да застанат най отпред,да наскачаме всички и като Гърците блокаж на магистрали и КПП-та до дупка и да видим тогава няма ли да успеем.Българските управници от хубаво не разбират и стават "послушни"чак когато видят ДЕБЕЛИЯ!!!!!!!!!!НАПРЕД И УСПЕХ!!!!!!!!!
абланица19:57 - 07.12.2014
Истината е една - има пари от тютюна, но отива другаде, за нечий друг джоб. Щом не го искат, нека оставят народа сам да си търси пазар. Но, неее, на нас дават 3,4 лева, а 10 гушкат депутатите - няма ГЕРБ, няма ДПС. Всички са едни. Трябва като гърците да стачкуваме до дупка!А вие ми говорите глупости, лесно било. Никак нани е лесно.

FACEBOOK