Между 20 и 30 % е неплатеният тютюн в Гоцеделчевско, всички фирми освен „Михайлидис” и „Булгартабак" са платили купеното

Снимка: Infomreja.bg, архив

Всички фирми, които изкупуваха тютюни през тази година в Гоцеделчевско, са се разплатили с тютюнопроизводителите. Изключение правят единствено ”Михайлидис” и Булгартабак”. 

Това заяви за ИНФОМРЕЖА председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.

Той поясни, че изкупеният тютюн от гръцката фирма „Михайлидис” до 11 януари е платен на производителите. След тази дата обаче има купени и неплатени от „Михайлидис” количества.

Мименов заяви, че непрекъснато и лично води преговори с гръцкия собственик на фирмата за плащанията на изкупения тютюн в региона, който преди няколко дни е обявил, че дружеството е имало затруднения, но седмица след Гергьовден ще бъдат изплатени всички количества.

„Да, „Булгартабак" също имат да плащат неизкупен тютюн в Гоцеделчевско. Тютюнопроизводителите обаче са наясно, че условието да дойде тази фирма в региона и да купи останалите количества бе именно, че плащането ще бъде извършено на малко по-късен етап, максимум 2-3 месеца след изкупуването. Почти всеки ден разговарям с представители на фирмата и единственото ми питане е кога ще се разплатят с производителите от Гоцеделчевско", допълни още Мименов. 

Той информира, че в петък има среща с директора на тютюневото дружество и според него много скоро фирмата ще плати всички изкупени тютюни. "На практика неплатените количества не са повече от 20-30 % и е недопустимо да се всява паника сред населението и да се тиражира информация, че фирмите не са платили досега нито лев за изкупената продукция от реколта 2015", коментира още Арбен Мименов. 

Въпросът ще бъде поставен в петък и на заседанието на Консултативния съвет към Министерството на земеделието.

"С новите изменения на закона се надявам най-после в сектора да настъпи някакъв ред, да заработим според зададените ясни правила и регламенти и в следващите години да не се стига до подобни аномалии, които датират от десетки години насам, стига фирмите и тютюнопроизводителите да са коректни едни към други", добави Арбен Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK