Кой е съдия Джовани Фалконе?

"Предупреждавам Ви, след този разпит Вие ще станете звезда. Но ще се опитат да Ви унищожат физически и професионално. Не забравяйте, че сметката, която откривате с Коза ностра никога няма да бъде закрита. Още ли искате да ме разпитвате?“ –  казва Томазо Бушета, на италианския съдия Джовани Фалконе.

Магистратът е категоричен и за първи път дон на мафията нарушава закона на мълчанието. Парите на Бушета са свързани с наркотиците. "Преди него имахме само бегла идея за явлението мафия. С него започнахме да поглеждаме отвътре. Той ни даде много потвърждения за структурата, за техниките на привличане, за функциите на Коза ностра. Но най-вече ни даде глобална визия.“ – споделя Фалконе.

На 29 септември 1984 година са издадени 366 заповеди за арест. 10 години след филма на Франсис Форд Копола „Кръстникът“  Италия е принудена да признае официално съществуването на мафията. И вината за това е на Джовани Фалконе, може ли да се прости: и от мафиоти, и от корумпирани политици?
Създава се отдел „Антимафия“ от достойни магистрати, които знаят, могат и имат за девиз една мисъл на свободолюбивия като сокол техен колега: „Страхливият умира всеки ден, а смелият – само веднъж.“ За една година залата-бункер е готова. Обвинителният акт е внесен на 8 ноември от Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Обвинени са 475 лица, от които 360 са с присъди, 114 освободени, а общия брой на годините затвор е 2665.
Тото /Салваторе/ Риина, сочен за дон на всички мафиоти и отговорен за убийствата особено през 1981-1983, е осъден на доживотен затвор. Какво получават участниците в „Антимафия“ – разпада се структурата. Какво получава Джовани Фалконе – остава безработен и се налага да търси препитание. Какво получава Паоло Борселино – преместен е като районен прокурор в Марсала.

Всички пътища водят към Рим и Фалконе, за да продължи делото срещу мафията, отива в Рим и успява не само да върне в затвора освободените 114 мафиоти, но и постига реорганизация на борбата с мафията на държавно ниво. „Звярът“ Тото Риина подготвя и не без помощта на корумпирани представители на институциите зверски взрив за непримиримия сицилиански магистрат. Бомба близо 500 кг тротил избухва на пътя от летището за Палермо при Капачи - 23 май 1992 година. Убити са Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители. На 19  юли 1992година 100 кг тротил ще отнемат живота и на Паоло Борселино.

И както казва Джовани Фалконе, това не е толкова страшно, по-страшно е да бъдем страхливци и да забравим, да забравяме тези, които показват кой е пътя на доброто и кой – на злото. Да не позволим да бъде закрита сметката с мафията! Забравим ли, ще загубим човешкия си облик!

 

Автор: Екип на ОбСНВ-Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

....23:03 - 21.05.2018
След, като искате да осведомите читателите кой е "съдия" Джовани Фалконе, да прочетете дали въобще той е бил съдя.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK