Кои храни пречат да се развива детският организъм

Снимка: novini.bg

Храната е изключително важна част за здравето. Тя оказва влияние не само за подрастващите момичета, а и на всички  от различни възрасти. Как храната влияе на развитието на момичетата коментира пред Novini.bg детският гинеколог д-р Сесил Кедикова. Това, което е важно за здравето на децата е едно балансирано хранене и присъствие на активната физическа дейност. СЗО има много конкретни препоръки какво да включва здравословното хранене и балансираната диета в различните възрасти заедно с физическата активност.

Това, което прави впечатление по отношение на гинекологичното здраве на момичетата, са моментите, в които има неправилни хранителни навици, които водят до наднормено тегло и затлъстяване, диетите, особено в пубертета, които водят до драстично намаляване на телесното тегло, както и прекомерното спортуване, породено от желание за успех в дадена сфера. И при едното и при другото има излизане от рамките на балансираното хранене и рефлектират върху менструалната функция. Значението на тези състояния е много голямо, тъй като при нарушаването на менструалната функция в самото начало има рискове за репродуктивното здраве на жената впоследствие. Обикновено затлъстяването започва в ранната училищна възраст.

При наднорменото тегло има хормонална активност и се синтезират определени субстанции, които влияят върху функцията на яйчниците и те не могат да овулират. Паралелно с това затлъстяването има и метаболитна активност. Ако не бъдат взети мерки на време, се стига до развитие на инсулинова резистентност, а от гинекологична гледна точка се развиват много често поликистозни яйчници. Но хубавото е, че тези състояния са податливи на терапии. А при другата крайност – многото диети и многото спорт се стига до един калориен недостиг и в някакъв момент има отново нарушения на яйчниковата дейност.

Ето какви са и съветите на д-р Кедикова към родителите и девойките: Давайте пример на децата си с това, което консумирате и с воденето на активен живот. Внимавайте какво пазарувате и какво готвите. Нека бъде всичко с ниско съдържание на сол, на мазнини, нека употребата на белите захари и брашна бъде балансирана, нужна е богата диета от към белтъчини с животински и растителен произход, трябва да има много плодове и зеленчуци и по-малко сладки неща. „Трябва да се съблюдава златната среда, може да сме слаби и красиви и при здравословно хранене“, заключи д-р Кедикова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d
loading...