Иван Сабахлъков: Безработицата расте, защото на хората не им се работи

Иван Сабахлъков, снимка: Infomreja.bg, архив

„Безработицата в България е голяма, но още по-голям ни е мързелът. От три месеца търся за постоянна работа тракторист и пастири със заплата по 600-700 лв. на месец, осигуровки и други екстри, но се оказва, че желаещи няма. Безработните предпочитат да си живеят със социалните помощи, да стоят цял ден по заведенията и да пият кафета, но не и да работят. Докато има социални помощи, безработицата ще расте".

Това коментира пред ИНФОМРЕЖА земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков. Той осигурява работа на десетки хора от региона, на които редовно им плаща възнагражденията и осигуровките.

"Идват кандидати за въпросните свободни места и се пазарят да работят два или три дни в седмицата, да не са на редовна работа, да са без трудов договор и т.н. Ами нали се оплакват, че са безработни, нали търсят работа? Какви са тогава тези пазарлъци да работят по два дни седмично и без трудови говори?", недоумява Сабахлъков.

Според него целта е да се излъже държавата и хората хем да си получават социалните помощи, хем заплати, при това необложени с данъци.

"Докато държавата дава поголовно и безконтролно помощи, безработицата в България ще расте", категоричен е той.

Сабахлъков заяви, че проблемите с намирането на работници не се отнасят само до неговата фирма, а касаят предприемачите в цялата страна.

"Това е част от погрешната социална политика на държавата, чрез която се предизвиква сериозен финансов теч от бюджета. Социалните помощи трябва да се дават само на инвалиди, които действително не могат да работят. Не може почти във всички сектори да има глад за работна ръка, а в същото време процентът на безработица да е толкова висок, както и хиляди здрави и прави българи да живеят със социални помощи, които държавата им дава като безработни", каза още Иван Сабахлъков.

Известният бунтар от Хаджидимово коментира и кризата в южната ни съседка, която според него засега не се отразява на българските работници в Гърция.

"Няма желаещи от Гоцеделчевския регион сезонни работници да се връщат в България. На този етап няма промяна в заплащането и надниците им, които остават като миналогодишните - 20-25 евро, и дори се търсят още полски работници за прибирането на тютюна, картофите, маслините", заяви Иван Сабахлъков.

 

КОМЕНТАРИ

аз работя при Сабахлъка00:35 - 12.07.2015
За тези които си говорят с вятъра . Аз работя при Сабахлъков и работя от години и мога да ви кажа че по точен работодател от него не съм срещал .Е да проблема е че на някой не им изнася защото за да си заслужиш заплатата трябва да се работи .Месено та обесено няма никъде . При Сабахъков вземам добри пари 650 лева , осигурен съм и имам сигурност , кой каквото ще да говори но е точен работодател .За мързелаците и тарикатите обаче естествено че не е щото при него не вървят тарикатлък и мързел .
nagli ste14:05 - 08.07.2015
Zlobata e golqma be hora ...gledai te si vas....a dano da ina povecge hora kato ivan
кой си ти23:12 - 07.07.2015
Безработните карат джипове за хиляди левове,крадат ДДС,занимават се с далавери и мошеничества и пият по цял ден кафе.Псуват по държавата ,нищо не дават ,само искат и плюят по инициативните и работливите.Я се огледайте по колко мерцедеса в минута минават и колко джипове и никой не работи.Бедна Българийо,на територията ти живеят само мързели,далавераджии и злобари.Злобата е неизмерима,а безхаберието на институциите два пъти по-неизмеримо.
някой си22:24 - 07.07.2015
Браво , точно и ясно казано . Поздравление Иване , Държавата ни ги на учи на мързел и далавери с тези социални помощи . Всички уж безработни са с фирми и работят и вземат пари от борсата , отделно и пари от социалните за отопление и други помощи . Държавата да направи проверки на всички безработни и да си прибере вересиите от тях защото те източват парите от бюджета на държавата и на общините . Свикнаха като гърците на "Дай" ама е дошло време и за ОХИ да им каже вече държавата ни . Те жиеят на наш гръб а имат повече от всички ни . .

FACEBOOK