Министър Шалапатова: Амбицията на МТСП е да работи за подобряване на ефекта от социалните помощи

Снимка: 24 часа

Тя заяви, че чува хората и търси реални решения на проблемите им

Като комулативен ефект близо 235 млн. лв. е увеличението в националния бюджет на средствата за социални плащания през 2023 г. спрямо 2022 г., отбеляза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в ефира на Нова телевизия.

„Заедно с моя екип ще работим да синхронизираме всички форми на финансово подпомагане така, че те да бъдат адекватни, навременни и тяхното индексиране да става автоматично“, заяви министърът по повод въпрос на майка на дете с увреждане, която пита защо месечната помощ за отглеждане на тези деца не е увеличавана от 2018 г. Според Шалапатова не е логично размерът на една част от социалните помощи да е обвързан с линията на бедност, което позволява той да се определя, съответно да нараства автоматично, а ръстът на други, сред които и месечната помощ за отглеждане на дете с увреждане, да зависи от приемането на Закона за държавния бюджет.

Министърът потвърди, че амбицията на екипа на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е да работи за подобряване на ефекта от социалните помощи. „Никой няма интерес един човек да бъде трайно в затруднение, да бъде пасивен получател на помощи, а в същото време да бъде изключен“, категорична беше министър Шалапатова.

Тя отбеляза, че вече има много добра колаборация между МТСП и Министерството на финансите, която е от съществено значение за определяне на  доходната политика. „От другата седмица по моя инициатива стартираме двустранните срещи с Министерството на здравеопазването, на образованието и науката, на енергетиката, на правосъдието, на младежта и спорта, защото се оказа, че колаборацията между различните министерства също не е била на достатъчно високо ниво. В същото време11 основен мой принцип ще бъде да направим интегрирани политики така, че човекът да бъде в центъра и да имаме цялостни решения, а не просто секторни“, заяви министър Шалапатова.

По повод подкрепата от страна на МТСП за пострадалите от наводненията семейства министърът съобщи, че първите еднократни помощи вече са изплатени, с което е изпълнила поетия ангажимент това да се случи преди края на м. юни. В Министерството чрез Агенцията за социално подпомагане са постъпили данни за 791 пострадали домакинства. Официалните заявления за финансова подкрепа са 286. Вече са отпуснати 156 214 лв. на 141 лица.

„Мисля, вече доказах, че действаме изключително експедитивно. Няколко пъти чувам от хората: „Досега държава нямаше, никой не ни чуваше“. Искам да ги уверя, че аз ги чувам и мой приоритет е да намерим реални решения на проблемите им“, заяви министър Шалапатова.

Тя потвърди, че по Плана за възстановяване и устойчивост има достатъчно финансиране да продължи реформата в дългосрочната грижа за възрастни и за възрастни с увреждания. „Приоритет на моя екип ще бъде хуманизиране на тази грижа. Осигуряване на грижа в по-малки групи и активен живот и социализация на тези хора“, обясни Иванка Шалапатова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//