БСП няма да подкрепи бюджета на служебния кабинет

Снимка: БГНЕС

Ако ГЕРБ и ПП/ДБ съставят правителство, социалистите са готови да бъдат опозицията

Изпълнителното бюро на БСП няма да подкрепи предложения проект за бюджет от служебния кабинет. В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер, каза лидерът на червените Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти, пише news.bg.

За БСП най-важната тема независимо от политическата ситуация е гарантиране на бюджет, сигурност за държавата и спокойствие за хората. В бюджета има 10 млрд. лв. само за половин година, а не за цяла. Изглежда - гласувайте и ни дайте едни пари в аванс, а после ще видим", разкритикува тя.

Социалистите искат още списъка за капиталови разходи да бъде представен публично. "За 10 минути да натиснем просто копчето в парламента няма да стане", заяде се Нинова.

Нинова посочи, че приходите също са малко в бюджета. БСП ще се бори с всички сили да не продължава най-бедните, уязвимите, средната класа и младите семейства да плащат цената на кризата. БСП ще настоява минималната работна заплата да е 850 лв. от 1 юли, майчинските да са колкото минималната работна заплата.

Залагат се харчове по целия ПВУ в разходната част, без да са предвидени приходите в приходната част на бюджета - това е абсурдно според Нинова. Червените настояват служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега и да отговори на следните въпроси: Вярна ли е информацията, че са изхарчени повече пари от това, което се предвижда по закон? Вярна ли е информацията, че първият транш от парите по ПВУ не са използвани по предназначение, а са изхарчени за други разходи? Социалистите искат Росица Велкова да отговори публични на въпросите в Народното събрание.

БСП няма да осигури беззаконията на служебния кабинет. Според социалистите дефицитът в бюджета не е приемлив. По изчисленията на БСП един дефицит от 4-4.5% е реален и възможен, който не представлява опасност за страната.

Лидерът на БСП коментира и провелата се по-рано днес лидерска среща между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Днес първите две политически сили имат напредък, говорят за управленска програма и могат да съставят редовно правителство. Това очаква лидерът на БСП Корнелия Нинова, която отговори на въпрос дали "червените" ще подкрепят правителство на ГЕРБ.

Тя обясни в типичния си стил, че ако някои от мандатоносителите покани БСП за подкрепа за съставяне на правителство, социалистите ще отидат, ще разговарят и ще направят вътрешнопартийно допитване по темата. Спрямо резултата от допитването вътре в самата партия - червените щели да отговорят дали могат да дадат подкрепа за първия или втория мандат.

Ако ГЕРБ и ПП/ДБ съставят правителство, социалистите са готови да бъдат опозицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//