Бащата на джаза проф. Теодосий Стойков става почетен гражданин на Благоевград

снимка: infomreja.bg

Маестро Тедосий Стойков посмъртно ще получи званието почетен гражданин на областния център. Идеята е на кмета Костадин Паскалев, който ще направи предложението на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Уважаваният джазмен си отиде от този свят през март тази година, далеч от родния град. Съпругата му Александра Слънчева долетя от Австрия и бе специален гост на най-значимото културно събитие в Благоевград - „Джаз панорама 2011”. Видимо развълнувана, вдовицата на проф. Стойков  не скри сълзите си и признанието към десетките меломани, които носят в сърцата си спомена и музиката на Маестрото. „Бащата на българския джаз” - така наричат Теодосий Спасов неговите ученици и последователи.

 Един от тях е и друг благоевградчанин - известният в цял свят тромпетист Венцислав Благоев, който е сред инициаторите за провежданено на фестивала в областния център. „През далечната 1983 година бях ученик в гимназията. Свирих на тромпет в тогавашния Пионерски дом. Случайно видях, че ще има концерт. Отидох в Младежкия дом и видях Теодосий Стойков, който свиреше на контрабас. Тази среща промени бъдещето ми”, признава талантливият тромпетист.
Вече студент в Музикалната консевратория, Венци Благоев знаел, че Маестрото е най-добрият български джазмен. Именно контрабасист препоръчал младия талант на сериозните музикални формации у нас и на практика изиграл ключова роля за кариерата му.
За това, че тридневната джаз панорама, която разтърси областния център и събра пред сцената десетки слушатели, не е необичайно културно събитие, говорят и спомените на самите музиканти. „Теодосий Стойков бе председател на джаз клуба в Младежкия дом. Още  тогава Благоевград можеше да се похвали с богат културен живот”, върна се в детските си години тромпетистът Венци Благоев. Маестрото, считан за пионера на родния джаз, е благоевградчанинът, изкачил десетки върхове през своя живот. „Той бе истински патриот. Винаги отбелязваше, че е българин и че е джумалия. Обичаше природата и изкачваше върховете на Рила и Пирин. В музикалната си кариера също изкачи много върхове. Той имаше участия в десетки фестивали в цяла Европа, дори и в Индия”, разказа съпругата му Александра.
През годините на тоталитарния режим никак не било лесно човек да свири джаз. Тогавашната власт не позволявала на проф. Стойков лесно да излиза на Запад и провалила две негови участия в престижни европейски фестивали. Александра Слънчева си спомни, че съпругът й и неговите колеги музиканти от онова време тайно слушали „западната” музика и трябвало сами да си правят антени, за да слушат  нелегално концертите, излъчвани по Би Би Си. „Много хора от  онова време напуснаха България. Теодосий също имаше такава възможност, но той никога не пожела да  остави родината си”, обясни вдовицата на известния контрабасист. Тя пристигна на джаз фестивала в Благоевград с копие на оригинални музикални записи на Маестрото, правени през далечната 1977 година.
Като знак на почит, контрабасът на проф.Стойков бе на сцената през трите фестивални вечери. Джазпанорамата в Благоевград се превърна в най-значимото събитие от поредицата на Майските празници на културата, организирани от общината. Сцената срещу фонтаните събра най-брилянтните музиканти, оформили днешния образ на джаза в България и света.  Кулминацията на феста бе съвместният концерт на двамата тромпетисти – роденият  в областния център Венци Благоев и петкратният носител на „Грами” за джаз Ранди Брекър. Благоевградският тамбурист Валери Димчев обедини на сцената виртуози от четири Балкански страни, а изпълнението на Васил Петров и триото на пианиста Ангел Заберски омагьоса и най-закоравелите към тази музика сърца.   


 

КОМЕНТАРИ

Thena15:16 - 12.08.2011
Dag nabbit good stuff you whippernsappers!
Код за сигурност, въведете кода 7jk