Започна 26-ото издание на джаз фестивала в Банско

Снимка: Infomreja.bg

За поредна година събитието протича под мотото „Всички в Банско, всички в джаза!“

Започна 26-ото издание на джаз фестивала в Банско!

За поредна година събитието протича под мотото „Всички в Банско, всички в джаза!“.

Преди самото откриване кметът на Банско пожела на всички гости, изпълнители и организатори да се насладят на фестивала.

„За 26-и пореден път ще звучи джаз в Банско през целия ден и през нощта. Фестивалът се радва на слава у нас и в чужбина. Фестивалът не е просто събитие, а е част от историята ни! Програмата тази година е още по-разнообразна и богата. За втора година в Банско ще се проведе и така наречената „Джаз академия“, а всички гости и любители на музиката ще могат да се насладят на историите на изпълнителите „На чаша вино…“, каза кметът Кадев на пресконференция.

Илияна Щерева заяви, че емоцията и музиката следват целия фестивал.

Програмата е силна – с изпълнители от 17 държави, с 24 концерта на основаната и 6 на младежката сцена, каза Щерева.

Светослав Николов, който и тази година ще бъде съводещ на джаз сцената, е един от организаторите на постоянната джаз експозиция в сградата на читалището в курорта.

Идеята да бъдат събрани предмети, свързани с джаз музиката в България, бе дадена през 2022 година при откриването на фестивала. Тогава организаторите помолиха всички изпълнители и любители на джаза, които имат общо с музиката, да дарят предмети, които да бъдат показани.

Година по-късно експозицията е обширна – от модели на сценични костюми, до музикални инструменти през афиши. Показани са и постери, дело на талантите от Националната художествена академия, а на първия етаж във фоайето на читалището са изложени постери, благодарение на арх. Генчев, които показват джаз музикантите, прогонени от страната ни повреме на социализма.

Джазът е история, преодоляване, път напред, каза Николов. Той каза, че изложбата е отговорност към миналите и бъдещите поколения.

На пресконференцията присъства и Франк Гамбали, който заедно със симфоничния оркестър на БНР и „Цинга манга фънк“ открива първата джаз вечер.

Гамбали сподели, че това е първото му посещение в Банско, но поредното в България и се надява публиката да бъде отзивчива, както при концерта му в Пловдив.

Гамбали се е сблъскал и с препятствие. Той днес ще свири с личния инструмент на китариста на „Цинга манга фънк“, тъй като самолетната компания, с която музикантът е пътувал, е изгубила неговите китари.

Така – фестивалът в 26-ото си издание започва с история или както каза Лили Големинова: Много джаз, много нещо!

Гамбали залага на импровизацията, както и колегите му от „Цинга манга“, които споделят:

„Музиката ни е шарена и говори с езика на импровизацията. Това е сбъдната ми детска мечта, да свиря на сцената на джаз фестивала в Банско“, каза „цинга“ китарисът.

А с изпълнение на Александра Полежанова – Али, която за втора година е част от младежката сцена, „поведе“ фестивала с „На чаша вино“.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK