Алпинисти от Банско в спасителна акция без прецедент... на две ловни кучета

Снимка: Красимир Елинов

Спасителна акция в Пирин без прецедент.

В помощ на бедстващи ловни кучета се събра цял екип алпинисти от Банско, които буквално рискуваха себе си за живота на двете животни.

Двамата братя Георги и Митко Какалови, собственици на кучетата, били на лов за диви прасета в събота. Двете ловни кучета са на възраст 3 години – едното, и на няколко месеца другото. По-голямото имало нашийник с джипиес радар, което се оказва важно за самата ситуация.

Без да има конкретна причина кучетата се отделят от стопаните си и хукват, отправяйки се към хижа „Яворов“. Предполага се, че мъничетата са надушили следи от диви кози и инстинктът ги подмамил да хукнат в планината. В адреналина си обаче кучетата се озовават на изключително опасен терен, където прекарват около 50 часа – без храна, без вода, уплашени до смърт.

Историята по спасяването започва именно от този момент – в събота по обед, когато кучетата побягват, а стопаните им започват да ги следят по радара.

В продължение на около 2 часа животните се движат, но изведнъж Георги и Митко забелязват, че кучетата спират на едно място и изобщо не помръдват. Братята разбират, че щом няма движение, то има нещо нередно. Смрачава се, времето става изключително неподходящо за предприемането на каквито и да било действия. Стопаните се връщат в града и решават да тръгнат към мястото, показано от джипиеса, рано сутрин.

Координатите сочат Котешки чал.

Тръгвайки на следващия ден да търсят кучетата си, стопаните стигат на около 200-300 м от животните. Достигането до тях обаче се оказва невъзможно за неопитен планинар. Пряка видимост обаче е установена.

Самите братя попадат в капан, тъй като скалите около тях са ронливи. Решават да не рискуват повече. Звънят на приятели и познати, единият от които ги насочват към Красимир Елинов – алпинист.

Краси без да се замисля започва да чертае в главата си спасителен план. Той е осведомен обаче едва в 14,30 ч. в неделя. Има около 5 часа преход до мястото, което означава, че ще се стъмни. Предприемането на подобни действия е изключително рисково. Акцията се отлага за понеделник, а междувременно се включват и още трима алпинисти от ПСС-Банско, които доброволно помагат на Елинов.

Той самият се подсигурява с алпийски въжета над 100 метра и нагръдници, където да сложи кучетата.

Той трябва да се спусне до кучетата на рапел и то много внимателно, защото скалите са ронливи и може да падне отломка върху някое от животните. Опасно е и за самите спасители.

Понеделник е кулминационен!

Краси, Наско, Иво, Димитър и двамата стопани достигат до мястото. Локализират кучетата, но трудно ги виждат, защото сянката на скалите пада върху мъничетата, които в този момент са като неподвижни точки. 2 часа ги търсят с бинокли и апарат.

„Тръгнахме с Иво да катерим соло, което е безумие, защото направиш ли грешка – си мъртъв“, разказва Краси. Щеше да загубим много време, ако започнем да се осигуряваме, а и самата скална повърхност е много ронлива – буквално скалите се откъртват в ръцете.

Другите две момчета тръгват от лявата страна на чала.

„Целта беше да спасим кучетата преди да се стъмни.“

Красимир и Иво стигат първи на няколко метра до бедстващите душички. Иво подсигурява Краси, а алпинистът слиза до кучетата.

Още преди да се спусне до кучетата Краси контузи крака си. 

„Те бяха изнемощели, глади и жадни, уплашени до безумие и препарирани от страх. Те са стояли неподвижни тъй като инстинктът им подсказал, че е твърде опасно да мърдат.“

Започва изтеглянето. Краси хванал едното куче за нагръдника и го повдигнал над главата си на максимално високо, след което направил същото „упражнение“ с другото куче, покатерва се между двете, и така до горе.

„След като дадохме вода и храна, моментално живнаха“, казва с усмивка Красимир.

Стопаните наблюдават 200 метра под скалата, а след това не могат да изразят благодарността и щастието си.

Е, такива са добрите хора! Добри и към животните, добри и в планината!

 

Маршрутът, по който тръгват алпинистите за да спасят животните, снимка: Красимир Елинов
Снимка: Красимир Елинов
Контузията на Красимир повреме на акцията, снимка: Красимир Елинов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK