Курс за спасителни кучета провеждат в Пирин

Снимка: Община Банско

ПСС в Банско е домакин

В последните дни на зимния туристически сезон в Банско се провежда Международен обучителен курс за спасителни кучета.

От 10 до 14 април над тридесет водачи на спасителни кучета и инструктори ще работят на терен в ски зоната. Те ще тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината и спасяване при земетресения и други бедствия, информира Атанас Уков – ръководител на Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

В обучителния курс участват всички 20 водачи на кучета от България, както и водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Домакинството е поверено на отряда в Банско на ПСС като своеобразно признание за професионализма на спасителите от отряда и уважение към тях от страна на обществеността.

Международният курс е юбилеен, той е посветен на 50-годишнината от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС. Пет десетилетия спасители и спасителни кучета се обучават и работят заедно за спасяване на човешкия живот – при лавинни инциденти, изгубени и пострадали в планината, бедствия и аварии в България и чужбина.

След четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните – бивши водачи на спасителни кучета, и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK