Зеленски спешно свиква Съвета за национална сигурност и отбрана

Снимка: Gettyimages

Опасенията за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна остават

Украинският президент Володимир Зеленски свиква спешна среща на висши служители по сигурността и отбраната за петък, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на говорителя на държавния глава.

Решението идва, след като по-рано днес Кремъл обяви, че утре руският президент Владимир Путин ще се срещне с ръководителите на Луганската народна република (ЛНР), Донецката народна република (ДНР), Херсонска и Запорожка област и ще подпише договори за присъединяване на четирите региона към Русия, след като в тях се проведоха референдуми.

"Президентът Володимир Зеленски свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за утре. Дневният ред и други подробности ще бъдат обявени по-късно", написа Сергей Никифоров във Фейсбук.

Не е ясно какъв точно ще бъде ефектът от едно формално обявяване на анексия на четирите области на Украйна, които така или иначе в момента руската армия не контролира напълно. Едно от опасенията, които бяха изказани, касае заплахите, отправяни неведнъж от Кремъл, за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, тъй като военната доктрина предвижда такава възможност, когато се касае за защита на руски земи - именно такива биха били областите Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, отново според руската доктрина.

Украйна и нейните съюзници от колективния Запад и много други страни, включително Сърбия, съобщиха, че няма да признаят резултатите от проведените референдуми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn