Започва проектиране на нов учебен блок към Първо ОУ - Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Един дългогодишен проблем ще бъде решен

В края на месец януари тази година правителството отпусна допълнително 613 316 лева по линия на 3-годишната програма на МОН за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Част от тези средства са предназначени за проектиране на нов учебен блок на Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев.

Наближава да се реши наболял проблем на учебно заведение със  160-годишна история. Проблем, който не позволява то да изпълни Наредба на МОН за повсеместно преминаване към полудневна организация на учебния ден.

Според съхранена летописна книга на училището, първият камък на сегашната сграда е положен през месец юли 1938 година. Строителството завършва на 5-и август следващата година, а на 16-и септември училищния праг прекрачват 397 ученици, разпределени в 8 паралелки.

С годините броят на учениците се увеличава. Расте и нуждата от специализирани кабинети, в които да се осъществява съвременно обучение. Това принуждава предишното ръководство на училището с директор Катерина Янева да предприеме преграждане на коридорите. Така се обособяват  компютърен кабинет, стая за консултации и административни помещения.

През настоящата учебна година, ако занятията се водят присъствено, първата смяна обхваща около 400 ученици – 1-ви, 4-ти, 5-и, 6-и и 7-и клас, в това число и групите за целодневна организация. Втора смяна са учениците от 2-ри и 3-ти клас.

Нуждата от разширяване на училищното пространство е очевидна.

Предвижда се дългоочакваната пристройка да бъде разположена в източната част на двора. Вероятно нейният архитектурен проект ще бъде така издържан, както този, създаден преди 83 години от софийския архитект Димитър Попов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK