Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Снимка: news.bg

Спрямо 2020 г. е реализиран 150% ръст в износа на електрическа енергия

Електрическата система на страната се е справила добре по време на коледните празници, няма сериозни аварии и лишени от ток за дълъг период потребители. Това заяви за БНР изпълнителният директор Енергийния системен оператор Ангелин Цачев.

По негови данни към 18.00 часа на Бъдни вечер товарът в страната е бил 5 900 мегавата. За сравнение - миналата година е бил 5 400 мегавата. Разликата според него се дължи на по-студеното време тази година.

Цачев увери, че макар по Нова година да се очакват по-ниски температури, няма да има сериозни затруднения за задоволяване на нуждите в страната.

Той посочи, че спрямо 2020 г. е реализиран 150% ръст в износа на електрическа енергия.

Според шефа на ЕСО забраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма как да бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар.

Не можем да ограничаваме движението на стоки и на капитали, категоричен бе той и предупреди, че при подобна стъпка срещу България веднага може да бъде започната процедура от страна на Европейската комисия.

По отношение на мораториума върху цените на тока Цачев подчерта, че опасността от ликвидна криза е много сериозна, и то не само за ЕСО, но и за всички мрежови оператори. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//