За втори път туристи от Разлог покориха връх Триглав

снимки: Община Разлог

13 смелчаци от Туристическо дружество „Пирин” в Разлог покориха връх Триглав, който със своите 2864 метра е най-високият в Юлийските Алпи. Така девет жени от клуб "Планинарка" и четирима мъже от клуб „Погледец” сбъднаха мечтите си. Сред изкачилите върха бе планинският спасител и запален турист бай  Иван Червилов на 65 години, а младежите бяха представени от 23-годишния Атанас Кондев и 26-годишната Гергана Бонкова.

Групата тръгна от Разлог при прогноза за минусови температури и снеговалеж на Триглав, но силната мотивация да покорят Юлийския първенец надделя. При относително добро време те се изкачиха от х. "Аладжов дом" до х. "Кредарица" и в същия ден атакуваха връх Триглав, където развяха българския трикольор и знамето с герба на Разлог.

Интересът към връх Триглав е изключително голям, но не всеки, който отиде там успява да се справи физически. Маршрутът е тежък, поради изключително алпийския му характер. На места е необходима специализирана алпийска екипировка за изкачване на отвесните скални масиви.

„Беше трудно, но така победата бе по-сладка. Гордеем се, че всички изкачихме върха и развяхме родния трибагреник.”, каза Александра Серафимова от женския клуб „Планинарка”. Разложките алпинисти не пропуснаха възможността да видят и пещерата "Постойна яма", която е най-дългата пещерна система в Словения.

На 4 септември  членовете на мъжкия клуб „Погледец” ще атакуват най-високия връх на планината Олимп в Гърция Митикас (2 917 m).  Туристическото дружество в Разлог  планува и преход в планинския масив Татрите в Западните Карпати, намиращ се в Словакия и Полша с максимална височина 2655 м. при връх Герлаховски щит.   

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//