VR фитнес: добра ли е виртуалната тренировка?

Снимки: Pixabay

Какво представлява VR тренировката?

Може ли едно виртуално преживяване да се превърне в истински добра тренировка? Според експертите това е напълно възможно, благодарение на технологиите за виртуална реалност (VR), които дават началото на един изцяло нов вид упражнения. 

Новите технологиите позволяват на потребителите да се насладят на някои от любимите си дейности от реалния живот във виртуалния свят по един иновативен и завладяващ начин. Например игри като покер или шах, които се играят от векове, сега са много по-популярни в платформите за онлайн покер и сайтовете за игра на шах, а с напредъка на VR могат да се играят дори във виртуалната реалност. Но важи ли същото за физическите игри и спорта?

През 2017 г. Арън Стантън основава VR Институт за здраве и упражнения - независима организация, която изследва ефектите от технологиите за виртуална и добавена реалност в сферата на здравето и спорта. Според Стантън VR упражненията не се различават особено от другите видове аеробни упражнения. Пулсът се ускорява, изпотявате се и изгаряте калории и то по много по-интересен и вълнуващ начин от монотонното бягане на пътеката или тренажора.

Какво представлява VR тренировката?

Ако играете видео игра във виртуалната реалност, вие управлявате своя играч или персонаж в играта с помощта на контролер, докато при VR тренировките това се случва благодарение на собствените ви движения на тялото. Така, в зависимост от играта,  може да сте на крака и да подскачате, докато прескачате лазерни лъчи, да правите клякания и странични напади, докато карате VR влакче в увеселителен парк, или пък да размахвате интензивно ръце, докато използвате меч, за да се биете с чудовище.

В зависимост от играта и това колко се движите, покачването на пулса и разходът на енергия може да бъде подобен на една класическа или дори интензивна кардио тренировка.

И докато някои VR игри са само за забавление (въпреки че може да изгорите немалко калории и да се изпотите добре), други са направени специално за тренировка и симулират определени видове спорт. Има множество подобни симулатори за тенис, бокс, футбол и още много видове спорт, които съчетават полезното с приятното. Можете да направите добра тренировка, без да излизате от вкъщи, или да опитате нов вид спорт, докато се забавлявате. 

VR тренировките могат да бъдат идеални за хора, които не са физически активни и не обичат да спортуват или са възпрепятствани по една или друга причина, тъй като ги стимулира да се раздвижат и да изгарят повече калории. Едновременно с това, виртуалните упражнения са подходящи и за редовните посетители на фитнес залата, които искат да разнообразят своята рутинна тренировка.

Какво е необходимо за една VR тренировка?

На първо място, за да си осигурите каквото и да е преживяване във виртуалната реалност, ще се нуждаете от VR шлем. На пазара има разнообразие от различни видове и марки очила. Факторите, които могат да повлияят на избора ви, са разделителна способност, пиксели, зрително поле и разбира се цена. Освен за тренировки, VR шлемовете могат да се използват и за всякакъв вид виртуални игри или дори гледане на филми, така че преценете за какво могат да ви послужат, за да изберете най-подходящия модел, като имате предвид, че не всички приложения и игри за съвместими с всички VR системи. Освен това, някои игри могат да изискват и допълнително оборудване, като контролери или ръкавици, така че се уверете предварително какви са изискванията на приложението и на производителя.  

За по-напредналите и запалени по виртуалните тренировки вече съществуват и специални фитнес тракери, които да следят физическата ви активност във виртуалния свят. През изминалата година компанията Oculus създаде първото по рода си подобно решение, което интегрира в слушалките Quest. То отчита и съхранява показатели като изгорени калории, продължителност и ефективност на тренировката, и други важни статистики, които да ви помогнат да следите състоянието си. Освен това, благодарение на приложението, можете да си поставяте определени цели и да проследявате развитието на тренировките си. 

Интегрирането на подобни тракери показва, че все повече потребители използват възможностите на VR именно с цел физическа активност и упражнения. Въпреки това, колкото и да напредват технологиите, класическият спорт и тренировки все още си остават най-добрият начин за поддържане на добро здраве и физическа форма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK