ВАС реши: Благоевградчани ще плащат 2,1 промила за такса "Смет"

Снимка: Infomreja.bg

Това реши окончателно състав на Върховния административен съд

Благоевградчани ще плащат такса смет с по-малка ставка – не 2,9 промила, а 2,1.

Това реши окончателно състав на Върховния административен съд, за което решение съобщи на брифинг кметът на Благоевград – Илко Стоянов.

Темата завършва с положителен край. ВАС уважи решението на ОбС и таксата ще е за 2.1 промила. Областният управител дължи извинение на всички жители!, каза Стоянов. Той заяви, че морално от Областната администрация би трябвало да бъде поета отговорност – било чрез подаване на оставки, било с поемане на наказания, но най-вече с извинение за 5-месечната данъчна сага.

Кметът уточни, че всички, които са платили такса смет досега, ще им бъдат приспаднати парите заради разликата от 2,9 на 2,1 промила в следващата данъчна кампания.

За останалите граждани, които не са платили все още таксата, тя остава 2,1 промила.

Никой няма да загуби пари, увери Стоянов.

Хронологията на събитията:

Казусите, както съобщи ИНФОМРЕЖА, са два. Има две решения на ОбС-Благоевград, които са влезли в Административния съд.

Едното решение е от 17 декември 2021 година, с което ОбС гласува такса смет да бъде увеличена от 1.1 промила на 2.9 промила.

Протокол от това решение е получен в Областната администрация преди Коледа. Шушков разпорежда служителите от юридическия отдел на Администрацията да разгледат подробно всички точки, за да изпълнят 7-дневния срок, в който ОА да се произнесе. На 29 декември ОА се произнася като юридическият екип има аргументи за и против всяка една точка. Ивайло Василев заявява, че по точката за увеличаване на промилите от 1,1 на 2,9 няма достатъчно аргументи, изложени в решението на ОбС, и че не са спазени определени изисквания. Шушков връща решението на ОбС за преразглеждане.

Шушков е сменен с решение на МС и на негово място застава Валери Сарандев.

Върнатото решение не е преразгледано в рамките на 14 дни, каквото е изискването. Сесия има едва на 20 януари 2022 година. Същия ден – 20 януари, е и крайният срок, в който областният управител има право да оспорва точката в съда, ако ОбС не я преразгледа, както е и станало. Така Сарандев спазва закона и дава решението в Благоевградския административен съд, който прекратява производството по делото с мотив, че не са спазени изисквания в подадената от Сарандев жалба/ оспорване. Сарандев подава частна жалба във Върховния съд и ВАС отменя решението на благоевградския съд. Отново върнато в съда в Благоевград за преразглеждане, съдът постановява отново, че не са спазени изискванията, с които Сарандев да се жали на ВАС. Отново делото „се качва“ в София и ВАС потвърждава решението на благоевградския АС, но вече в друг състав, а именно, че не приема жалбата на областния управител.

Така ход на делото не е даден по същество, а има само съдебно определение, което вкарва в сила решението от 17 декември - таксата да е за 2,9 промила.

Второто решение на ОбС, влязло в съда, е от 20 януари 2022 година, с което ОбС отменя план-сметката за определяне на такса смет, изменя решението си от 17 декември като вместо таксата да е 2,9 тя е с нова ставка – 2,1 промила, и отменя още 3 точки от това си решение – за такса смет за фирмите, за такса смет за селата в общината, и са такса смет за други лица.

Сарандев, като областен управител, дава точката в Административния съд в Благоевград, тъй като не може да се изменят промилите от 2,9 на 2,1 като преди това е отменена точка за план-сметката за определяне на таксата. Това дело завърши с намаляване на таксата от 2,9 на 2,1 промила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//