В Шипочано отбелязаха Световния ден за борба с рака

Снимка: Infomreja.bg

Срещата се проведе в новото НЧ „Пробуждане 2022“

На 4 февруари за ХХIII година се отбелязва Световният ден за борба с рака. По този повод отново се събраха в новото НЧ „Пробуждане 2022” в с. Шипочано хора от селото. На тази дата, през 2000 г. - на границата между два века, през които човечеството се бори с тази коварна болест, в Париж е проведена първата световна среща и е приета Парижка харта срещу рака.

Онкологичните заболявания са световен проблем. По данни на Световната здравна организация 12 млн. получават тази тежка диагноза ежегодно, а 7,6 млн. умират от болестта. В ЕС раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите.

Известно е, че 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Малко хора обръщат внимание на превенцията на болестта и избягват темата от страх. Затова от читалището в кюстендилското село Шипочано, което е вече на 6 месеца, решават да поговорят „без страх, а с грижа“ за иначе „болната“ на всички ни тема.

Семинарът, посветен на този глобален проблем, бе открит в 11:30 ч в зала „Райнер“ в селото от председателя на читалище „Пробуждане-2022“ - Ирина Йовчева. Тя е д-р по икономика и университетски преподавател, но също така повече от 15 години се занимава с хранителните добавки на основата на азиатски гъби и влиянието им върху човешкия организъм. Била е на обучение в Шанхай през юни 2009 г. и разказа за преломния момент в нейния живот, който я насочва към темата за рака.

Специален гост на събитието бе д-р Августина Рудева -  холицист с богат опит в ирисодиагностиката от 20 г. Тя се отличава с индивидуален подход към всеки човек и различен начин на подпомагане на организма, преминавайки през различните периоди от раждането ни до красивата възраст около 100-годишнината ни. В своята 30-годишна практика тя следи новостите в традиционната и алтернативната медицина. Докторът е част от съмишлениците на младото читалище в Шипочано и сподели част от своя опит с аудиторията.

Д-р Рудева въведе присъстващите в темата с припомнянето че: „Ние всички сме една Вселена, която е важно да бъде обгрижвана в правилната посока. Да не се ограничаваме от нищо, но да е балансирано.“ Акцент в нейната презентация беше балансът, към който трябва да се стремим, ако искаме да сме здрави, и допълни, че „крайностите са грешка в нашето забързано ежедневие.“

Говерейки за превенционните техники на онкологията, докторът подчерта, че „Стресът ни подлага на голямо изпитание и отключва патологични процеси в нашия организъм. От изключително значение за всеки е спазването на природните закони.“ Д-р Рудева припомни, че „сме най-висшите същества във веригата на животинския свят, можем да променим нашите гени, тъй като по наследство те са 25%, а останалите до 100% зависят от самите нас.“

Специалистът по ирисодиагностика сподели примери от практиката си, с които запозна аудиторията и така събуди интерес у присъстващите както по отношение на метода за диагностика, така и към природните продукти и фирмите, на които тя се е доверила.

Семинарът бе много приятен поради това, че лекторът подходи философски към темата, за да подчертае, че грижата за нашето ментално здраве е водеща, на която страхът „отстъпва“ своите позиции.

Емоциите ни владеят и управляват нашата същност и развитие. Позитивната психична нагласа трябва да е водеща, според д-р Рудева. „Раждаме се от искрена любов, което съпътства нашия живот“ – допълни тя и подчерта, че „Откривайки хармонията в заобикалящата ни среда и спазвайки простичките правила като: умерена физическа култура, йога, суджок, слушане на зареждаща ни музика, творческо развитие в дадена област е балансът, който ние търсим и създаваме, за да сме здрави и щастливи.“

Като специалист по медицина д-р Рудева навлезе по-дълбоко в темата, като поясни, че „местата - най-чувствителни в нашето тяло - са амигдалите и надбъбречните жлези. Амигдалите са част от лимбичната система и се свързват с тревожността, страха, неприятните усещания и гледка, аутизма, наркоманията, фобиите, шизофренията. Надбъбречните жлези от своя страна са първия орган, поемащ страха и предавайки информацията по пътя си създават ендокринния хормонален дисбаланс.“

Д-р Рудева посъветва гостите да останат умерени във всичко и да се придържат към природните блага. „Нашата природа е богата както на билки, храни, музика – ромотът на водата, жуженето на пчелите, светлината и топлината на Слънцето, благодатния дъжд и още хиляди ползи от нея“, допълни ирисдиагностикът.

Съветите, които даде на гостите на семинара, са „да се съобразяваме това, с което захранваме тялото си, да приемаме хранителни добавки от проверени в годините фирми производители на пазара. Да обърнем внимание на витаминния си баланс – А, B, C, D, E, K, както и на важни минерали като Mg, K, Na, а също и на антиоксидантните храни, Омега 3, 6, 9.“

Д-р Рудева подчерта също, че „приемайки начина на живот, отношението и възприятието си към всичко около нас, ние променяме цялата си същност, блокираме „лошите“ наследствени гени и изграждаме позитивизма.“ В дългогодишната си практика тя е установила необходимостта да се допитваме до природните богатства, да се вслушваме във вътрешния си глас и да намираме време за себе си, за да не губим баланса.

На семинара холицистът запозна присъстващите и с епигенетиката и как да минимизираме коварната диагноза, стряскаща всеки.

Събитието, посветено на превенцията на рака, приключи с пожелания за здраве, сбъднати желания, богата душевност и запазване на нашите красиви традиции, които лекторът – д-р Рудева, отправи към гостите, избрали да присъстват на събитието, въпреки студеното време.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd