В Гоце Делчев започна приемът на документи за социалната услуга "Асистентска подкрепа"

Снимка: Infomreja.bg

Кои са условията за кандидатстване?

На своято последно заседание Общинският съвет в Гоце Делчев одобри въвеждането на социална услуга "Асистентска подкрепа" на територията на общината.

Приемът на документи от желаещите да бъдат назначени на длъжност "Социален асистент", както и от хората, нуждаещи се от такава подкрепа, вече започна.

Услугата „Асистентска подкрепа“ включва ежедневна почасова грижа в домашна среда за деца и лица с трайни увреждания и за лица в надтрудоспособна възраст, които не могат да се самообслужват. Тази грижа се поверява на съответния социален асистент. 

Хората, които могат да ползват социалната услуга „Асистентска подкрепа“, са:

– лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;

– деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Ето и документите, които те трябва да предоставят:

  1. Заявление-декларация /по образец/;
  2. Документ за самоличност (за справка);
  3. Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (копие); Медицински протокол на ЛКК (копие); Други медицински документи – актуална епикриза и др. (копие);
  4. Пълномощно (в случай, че документите не се подават лично от кандидата за потребител)

Максималната продължителност за ползване на социалната услуга „Асистентска подкрепа” от един потребител е до 4 часа дневно всеки работен ден, съобразно изготвената индивидуална оценка на потребностите.

Според Закона за социалните услуги, лицата, кандидатстващи за длъжността "Социален асистент", трябва да предоставят следните документи: 

  1. Заявление – декларация (по образец):
  2. Документ за самоличност (за справка);
  3. Автобиография;
  4. Копие на документ за придобита образователно-квалификационна степен за завършено основно образование;
  5. Декларация от лицето, че е пълнолетен български гражданин, не е поставено под запрещение, не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер за лишаване от свобода, не е лишено по съответния ред от правото да заема определена позиция и не са му налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие (по образец);
  6. Други документи по преценка на кандидата – документи, удостоверяващи успешно преминат курс на обучение за асистент и/или копие от документ, удостоверяващ продължителността на професионален опит /при наличие на такива/.

С одобрените кандидати за заемане на длъжността „Социален асистент“ ще бъдат сключени трудови договори, като един асистент ще предоставя подкрепа на минимум трима потребители.

Заявяванията и от кандидатите за потребители, и от желаещите да бъдат социални асистенти се подават  в Информационния център на община Гоце Делчев, ул. "Царица Йоанна" № 2 всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа, по тел. 0888 00 60 80 (вътр. 1173) или на e-mail: [email protected]

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK