Трета музейна работилница отваря врати в Кюстендил, деца изработват знамена

снимки: РИМ - Кюстендил

В рамките на три дни – 16,17 и 18 април, деца ще изработват въстанически знамена по време на третата музейна работилница в Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ в Кюстендил.

Тя е посветена на Априлското въстание, избухнало на 20 април 1876 г. в Копривщица, и свързаните с него въстанически знамена, изразяващи желанието на българския народ за свобода и независимост. От най-древни времена знамето е символ на историята, бита и традициите на един народ.

За древните българи това е конската опашка, за българските революционери и въстаници това е царственият лъв, изобразен върху пурпурен или зелен плат.

Замислено като голяма и всеобхватна акция на целия български народ, която да доведе до заветната свобода, Априлското въстание става най-масовата организирана изява във вековната борба за освобождение, чието жестоко потушаване предизвиква широк международен отзвук.

Важно място в неговата подготовка заема изработването на знамена, което се възлага на местни зографи и учителки. От голямо значение са отличителните знаци – разярения лъв и думите "Свобода или смърт".

Като част от Априлската епопея е по-малко известното Разловско въстание, което обхваща територии в Югозападна България, включително части от Кюстендилска област – Пиянечкия и Малешевския край по поречието на реките Струма и Брегалница. То избухва на 8 май 1876 г. в с. Разловци (днес в община Делчево, Република Македония). Четата е предвождана от поп Стоян Разловски и Димитър Попгеоргиев – Беровски.

Чрез темата на третата музейна работилница децата ще се докоснат до въстаническия дух на нашите предци, без който свободата на България би била немислима.

Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете. 

 

снимки: РИМ - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//