Съвременният облик на една библиотека с над 150–годишна история

Снимка: Infomreja.bg

Библиотеката при Народно читалище „Просвета – 1865“ е на внушителните 154 години!

Както всяко читалище, така и неврокопското, се е родило именно с появата на библиотеката. От  далечната възрожденска епоха досега хората от  будния Неврокопски край разчитат на тази културна институция и държат на нея.

За днешния ден на читалищната библиотека в Гоце Делчев разговарям с главния библиотекар Росица Попаркова, която заема тази длъжност вече 20 години.

Госпожо Попаркова, кои са най-характерните промени, настъпили в библиотеката през последните две десетилетия?

Най-напред искам да кажа, че аз заварих тук наследство от двама велики мъже –  Запрю Икономов и Иван Марков, оставили отпечатък в историята на града. Аз и моите колеги съхраняваме това богатство и го обогатяваме, съобразявайки се с изискванията на днешното  време.

С навлизането на новите технологии  съществено се промениха  исканията на потребителите на информация. Затова през последните години участваме в различни програми и проекти на Министерството на културата, община Гоце Делчев  и  местните училища. Благодарение на това разполагаме със софтуер за хора със зрителни увреждания и с асансьор, който осигурява достъп до залите на библиотеката  на читатели с двигателни  проблеми. Предстои да доставим  колекция от книги с по-едър шрифт, предназначени за хора със зрителни увреждания. Искаме всеки, който има нужда от нашата помощ, да я получи. Предоставяме също  копирни и ксерокс услуги.

По програма „Глобални библиотеки“ осигурихме на читателите  достъп до 12 компютъра с непрекъсната Интернет връзка. Младите хора ги ползват постоянно, докато възрастните предпочитат книжните носители на информация.

Какви са плановете за развитие на библиотеката в най-близко бъдеще?

Имаме намерение до края на годината да скъсим разстоянието до нашите читатели и да ги улесним с един  онлайн каталог. Библиотеката има свой сайт и сега целият екип полага усилия за създаване на електронен каталог на книгите. Това е специфичен процес, който, освен много време, изисква и голям професионализъм.

Бихте ли запознали нашите читатели със структурата на библиотеката?

Към днешна дата общият  фонд  наброява 134 000 библиотечни единици. Те се намират в Детски отдел, в който  обслужваме читатели до 14 – годишна възраст, Обща читалня за деца и възрастни, Заемна за дома, отдел „Изкуство“, отдел „Краезнание“ и  отдел „Чужди езици“. Разполагаме и с отдел „Комплектуване и каталогизиране“ и Обществен информационен център.

В отдел „Краезнание“ пазим архивни материали, малка старопечатна колекция и книги, дарени с автографи от местни автори. Най-младият отдел е чуждоезиковият. В него преобладават книги на английски, немски, френски, руски и гръцки език. Напоследък набавихме материали на испански и португалски.

Искам да спомена, че в семейството на читалищните библиотеки ние сме на първо място в Благоевградска област както по книжен фонд, така и по дейности и структура.

Как си набавяте средства за купуване на нови книги?

Единствено чрез таксите за абонаментни карти. От години не сме ги променяли, макар че са твърде ниски – 4 лева годишна такса за пенсионери, 5 – за останалите читатели и 1 лев месечна такса.

Обновяваме библиотечните фондове и благодарение на дарители. Има хора, които ни подаряват книги от личните си библиотеки. Местни автори  ни оставят от книгите, които издават. По традиция в чест на 1-ви ноември – Ден на будителя, община Гоце Делчев ни предоставя ценни книги. Освен това общината плаща годишния абонамент за периодичните издания. За тази година те са двадесет – български и чужди.

Да поговорим и за читателите и техните интереси.

 Регистрираните  читатели – тези, които с абонамент ползват библиотечните услуги, са  между 1 500 – 2 000 души. Някои от тях идват при нас много, много пъти. Посещенията  всяка година се увеличават. Общият брой на заетите през миналата година библиотечни материали  от всички отдели е 81 196, а на ползваните в читалните – 161 000.

Библиотеката е мястото, което децата предпочитат, когато правят презентации. Освен това в читалнята все по-често се провеждат редовни учебни часове. Започнаха да ни посещават и  паралелки от училищата в села от общината и от съседните общини. Забелязала съм как  децата гледат  в захлас  старинните книги от краеведския отдел. Много от тях не след  дълго отново ни посещават.  Има студенти, които идват да се подготвят за изпити  именно в библиотеката. Носят си свои лаптопи, но предпочитат да са в тази обстановка. Имаме си и редовни читатели  пенсионери, както и хора с продължаваща квалификация.

Ясно е, че визията на библиотеките напоследък  е твърде променена. Вероятно е променен и обликът на библиотекаря.

Безусловно. Библиотеката сега е един информационен център и ролята на библиотекаря е да ориентира читателя в това море от информация, да му помогне чрез наличните книги и чрез електронните ресурси. Затова  ние вече не сме библиотекари в традиционния смисъл на думата -  които само дават книги, а информационни работници.  За да отговорим на запитванията на читателите, постоянно правим писмени справки чрез  компютрите, с които разполагаме. И тъй като библиотечната дейност се разширява, имаме нужда от още професионалисти в тази област. За съжаление през последните 2 – 3 години липсват добре подготвени кадри.

В заключение - какво бихте казали на неврокопчани чрез ИНФОМРЕЖА?

Да се гордеят с културната институция, каквато представлява Народно читалище „Просвета – 1865“! А на ИНФОМРЕЖА благодаря за проявения интерес!

 

Снимка: Народно читалище „Просвета – 1865“
Снимка: Народно читалище „Просвета – 1865“

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK