Сърбия и Северна Македония - заедно за решаване на проблема с българската такса за пренос на газ

Сръбският премиер Ана Бърнабич Снимка: Бета

Премиерите им смятат, че става въпрос за нелегално въведен данък

Сърбия и Северна Македония ще работят заедно за решаване на проблема с българската такса за транспорт на газ през страната, каза сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски Бърнабич заяви това в отговор на въпрос на македонски журналист дали Северна Македония, Сърбия и Унгария може заедно да участват в решаването на този проблем, който засяга и трите страни.

По време на работно посещение в Скопие вчера унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че с колегата му от Северна Македония са се договорили двете държави да координират действията си  за отпадане на извънредната такса за транзита на руски газ, въведена от България.

Бърнабич каза, че е абсолютно съгласна с това, което заяви преди това Ковачевски - че става въпрос за нелегално въведен данък.

До края на годината трябва да завършим допълнителното свързване на газовата инфраструктура с България, газовия интерконектор Ниш-Димитровград, за да се включим към алтернативни източници на газ, заяви тя. Така че предвидимостта е ключова, когато планирате инвестиции и енергийна инфраструктура, заяви сръбският премиер и добави, че двете страни (Сърбия и Северна Македония) заедно ще се занимаят с този въпрос.

"И очакваме подкрепа от ЕС, но и разбиране от колегите от България", добави Бърнабич, цитирана от БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//