Световните реакции след думите на Байдън за Русия (ОБЗОР)

Снимка: news.bg

Изказването на американския президент беше направено по време на емоционална реч в Полша

Съединените щати нямат планове да сменят режима в Русия. Това обявиха от Белия дом, след като изказване на президента Джо Байдън предизвика много коментари.  Думите на Байдън бяха, че Владимир Путин не може да остане на власт. От Кремъл реагираха незабавно, като напомниха, че Съединените щати не определят кой да управлява Русия.

Изказването на Байдън беше направено по време на емоционална реч в Полша. Много политически коментатори казват, че подобно на изказванията му, че Владимир Путин е военнопрестъпник и касапин, това нагнетява напрежение в и без това напрегнатата обстановка.

"Нямаме стратегия за смяна на режима в Русия. Нито пък в някоя друга държава. В случая с Русия или където и да е, въпросът се решава от народа на съответната страна”, категоричен е външният министър на САЩ Антъни Блинкен.

"Чрез дипломация се опитваме да постигнем спиране на огъня и оттегляне на руските войски. Ако искаме да стане, не трябва да ескалираме нещата. Нито с думи, нито с действия”, добави френският президент Еманюел Макрон.

Междувременно, правителството на Украйна каза, че Русия има план за разделянето на страната. Директорът на украинското разузнаване каза, че руснаците искат да създадат в Европа положение подобно на Северна и Южна Корея. Разузнавачът се закани, че подобна квазидържава няма да просъществува, защото населението в нея ще е против руските окупатори и ще води партизанска война. А президентът на Украйна отново поиска повече военна помощ от Запада и обвини НАТО, че не правят достатъчно.

“Каква е цената на сигурността ли? Ще бъда много, много конкретен. Цената е самолети за Украйна. Цената е танкове за Украйна. Цената е зенитни системи. Също така противокорабни ракети. Всичко това нашите партньори имат и то събира прах там. А в крайна сметка не говорим само за свободата на Украйна, а на цяла Европа”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

На бойното поле, подобно на предишните дни, няма голямо движение. Според украинските командири Русия се опитва да откъсне източните района на страната от останалата територия. Там се бият най-опитните войници на украинската армия, които са заплашени да бъдат обградени и унищожени. Украинците казват, че знаят за тези планове.

"Няма промяна в разположението на противника. С някои малки изключения. Предприехме ограничени тактически контранастъпления в областите Суми и Харков. Както и продължаваме вече започнатите такива в Киевска и Херсонска области. Операциите са ограничени, но имаме напредък", уточни Алексей Арестович, съветник на президента на Украйна.

В същото време Русия обгради град Чернигов. Там не влизат храни, лекарства и други необходими продукти. А защитниците на града нямат възможност да получават боеприпаси. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK