Спортът на децата ни: Плуват, карат колело и фитнес два пъти по-малко от ЕС

Снимка: община Благоевград

От общо 2 188 училища у нас само 75 са с басейни

80% от децата у нас посещават и са записани за детска градина. Най-младо е населението в София, Пловдив, Варна, най-малко млади хора има в Смолян, Габрово, Силистра. Най-нисък брой записани деца има в Сливен - 65%, Кърджали-60%, Търговище, Пазарджик, Благоевград - 90%. Едва 2000 деца посещават детските градини във Видин, Габрово, Търговище с 2000-3000 деца.

Това показва презентация на Националния статистичекси институт на тема "Статистическа информация и анализ на населението и неговите потребности от физическа активност". Тя е направена по четири фактора - преброяване на населението и жилищния фонд, европейско здравно интервю, спорт в детски градини и училища, статистика на образованието.

Доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ даде подробности. 1380 са детските градини в страната - едва 88 от тях са с басейни.

В училищата населеността е най-голяма в София - над 500 деца са в едно училище, в Смолян, Разград има до 200 ученици в едно училище. Общо 2188 са школата у нас, от тях 75 са с басейни, като най-много са в големите областни градове. В дъното са Перник, Габрово и Видин.

Статистиката сочи, че ходенето пеша при младежите у нас е по-високо спрямо средното ниво в ЕС (87%) - в България процентите са 97%.

Младежите, които карат колело у нас, са 22% при 30% в ЕС.

28% практикуват силови действия, подобно на фитнес в България, докато в ЕС - цифрата на трениращите младежи е 40%.

В България е два пъти по-малко спортуването сред деца и младежи, сравнено с Европейския съюз, заключи Атанас Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK