Село Бело поле "ще стане" малък град – спрямо данните от избирателните списъци

Снимка: Infomreja.bg, Радослав Богданов

Данните сочат, че избирателите в селото са 8 293

Благоевградското село Бело поле е напът да се превърне в малък град – спрямо данните от избирателните списъци.

Председателят и секретарят от единствената избирателна секция, разкрита в селото, подадоха сигнал до РИК и ЦИК с искане „този абсурд“ да бъде прекратен.

Данните сочат, че избирателите в селото са 8 293. Получени са 7 500 хартиени бюлетини и една машина.

В сигнала си от СИК-Бело поле, питат: защо 8 293 души гласуват само в една секция, като този брой предопределя поне 10 секции. За сравнение в община Банско има около 10 000 избиратели, които са разпределени именно в 13 секции.

От секцията в Бело поле питат още защо броят на получените хартиени бюлетини е 750, а не 8 239 – колкото са и избирателите.

Очакват отговор от ЦИК, но такъв към момента няма.

Другият проблем е свързан с логистиката. Чували с бюлетини се носят от Община Благоевград до автобуса, който ги превозва, заедно с членовете на СИК, до Бело поле. Там – след края на изборния ден, те отново се товарят и се превозват до Театъра, където е сборният пункт на РИК и там се обработват протоколите.

Допълнително, ако действително изявяват желание за гласуване 8 000 души, то как това ще се случи с една машина, питат от СИК.

От лоша по-лоша организация на изборите. Отношението на ЦИК е ужасно, едва ли не ни скачат на бой. Как се търси един избирател между 8 000, хората се изнервят, скачат по нас. Избирателната активност при нас беше най-ниската в целия свят, защото гласуват 210 души от 8293. Друга такава секция няма по света! Списъкът трябва да се раздели на две – за избирателите от селото и за тези с двойно гражданство, заяви Радослав Богданов – секретар на СИК.

Досега няма регистриран български гражданин с двойно гражданство, който да е гласувал в Бело поле. По-голяма част от македонците, получили двойно гражданство, са регистрирани на адреси като т. нар. „кантон“ в селото. Те, според местни, са на гурбет в Европа и дори не живеят в РМС.

„Трябва да се вземе решение, от години участвам в изборния процес и недоумявам как никой не обръща внимание на този проблем. Това се отнася предимно до секции в селата Бело поле и Рилци, където има регистриран голям брой граждани на Северна Македония", каза заместник-председателят на РИК - Йордан Симонски по казуса.

Според него бюлетините, които пристигат за тези секции, може да се съхраняват в общината, а не да се извозват до самите СИК.

Припомняме, че в съседното на Бело поле благоевградското село Рилци направиха дерегистрация на 3 526 български граждани от Република Северна Македония, регистрирани в периода до 2019 г. в разрез с нормативните изисквания.

Най-фрапиращият случай е адресът на ул. Васил Левски“ №41, където са регистрирани 459 души, а се оказва, че имот с такъв номер няма. По време на местните избори през 2019 се оказа, че пък граждани са регистрирани на терен до сградата на кметството, където има футболно игрище.

В село Рилци извадката от ЦИК през 2019 показва, че 5399 жители населяват селото, но само 826 ще гласуват.

Благоевградските села Рилци, Логодаж и Бело поле са известни с хилядите регистрирани на своя територия северномакедонци. Не е тайна, че хората от Западната ни съседка заявяват адресни регистрации у нас, за да получат българско гражданство и да пътуват свободно в Европа. Така обаче те получават и правото да гласуват на избори в страната ни.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK