С цветя Благоевград почете храбреците на Съединението

снимки: Община Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза тържествено 129-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Признателност към делото на храбреците и държавниците, направили решителна крачка за обединение на българската нация, отдадоха десетки жители и гости на града.

Тържеството се състоя на площад „Георги Измирлиев”. От името на общинското ръководство цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ  положи зам.-кметът Антоанета Робева.

Пред подвига на участниците в паметните събития от 1885 година се преклониха политици, общественици и родолюбци. Биг Бенд – Благоевград  изнесе кратка музикална програма.

На 6 септември преди 129 г е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България.

7 години след позорния акт на западната дипломация, разделила брат от брата и оставила под отоманска зависимост големи български области, нашият народ с оръжие в ръка извоюва правото си да живее единен и осъществява голямата си мечта за национално обединение.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//