Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това той казва в интервю преди посещението си в Пекин

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. Москва остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на конфликта, който продължава вече над две години, допълнил руският държавен глава.

Интервюто на Путин бива публикувано преди неговото посещение в Пекин в четвъртък и петък тази седмица.

Преди повече от година Пекин предложи мирен план с 12 точки с общи принципи за прекратяване на войната в Украйна, но без конкретика. Предложението беше посрещнато тогава хладно както в Русия, така и в Украйна, а Съединените щати заявиха, че Китай се представя за умиротворител, без да осъжда руската инвазия. Москва определя действията си в Украйна като специална операция, припомня "Ройтерс". 

Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров обаче определи предложението на Пекин като "разумен план, който великата китайска цивилизация е предложила за обсъждане". 

Идеите на Китай включват успокояване на ситуацията, условия за постигане на мира и създаване на стабилност, както и минимизиране на въздействието върху глобалната икономика. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//