РИМ – Кюстендил, отбелязва 15 години от откриването на Археологическата експозиция

Снимки: РИМ - Кюстендил

В нея са експонирани предмети от територията на цялата Кюстендилска област, обхващащи времето от VII-VI хил. пр. Хр. до XVII в.

Тази година се навършват 15 години от откриването (5 октомври 2006 г.) на Археологическата експозиция на Регионален исторически музей – Кюстендил, уредена в зала „Асклепий”. Поводът е 100-годишнината от началото на системните археологически проучвания на града. В нея са експонирани предмети от територията на цялата Кюстендилска област, обхващащи времето от VII-VI хил. пр. Хр. до XVII в. Част от нея е и Нумизматичната изложба, открита през 2008 г., която допълва информацията към местната история и разширява общото представяне на региона със сребърните и бронзовите си монети, датиращи от VI в. пр. Хр. до XVII в.

Експозицията е обособена в три периода – Праистория, Античност и Средновековие. Праисторическата зала ни връща 8000 г. назад във времето. Сред показаните експонати е уникалният модел на пещ от V хил. пр. Хр с врязана таблица на календарна система, която се смята за най-ранната позната в Европа. Периодът на Античността представя важния административен, икономически, духовен център и лечебен минерален курорт за императори и военноначалници – град Пауталия. Средновековният Велбъжд е засвидетелстван с експонати от IX до XIII в., както и от XVII в., когато градът променя името си на Кюстендил – „Земя на Константин”.

Изложбената зала „Асклепий” е адаптирана от бивш стол на тютюнева промишленост след основен ремонт през 2004-2005 г. Първата изложба, представена в нея е етнографската „Багри от миналото” на Национален исторически музей – София и Регионален исторически музей – Кюстендил.

До настоящия момент в залата, сред археологическите артефакти, са уредени пет временни изложби:

- Археологическата колекция на фондация „Братя Бобокови” – гостуваща изложба на Нумизматичен музей – Русе (10 ноември 2009 г. - май 2010 г.), представяща експонати от края на V хил. пр.н.е. до IV век;

- Археологически обект „Гороцветна – 2010 година” – изложба на РИМ – Кюстендил, открита в Европейската нощ на музеите на 14 май 2011 г. и представяща спасителните археологически разкопки по време на подмяната на ВиК инсталацията в Кюстендил по проекта ИСПА на ул. "Гороцветна" и на ул. "Хан Крум" при читалище "Братство";

- Спасени културни ценности - изложба на РИМ – Кюстендил, открита в Европейската нощ на музеите на 19 май 2012 г. и представяща движими културни ценности, спасени от иманярска дейност от РДВР-Кюстендил и предоставени на Музея;

- Дарения от Румен Манов – документална изложба на РИМ – Кюстендил, открита в Европейската нощ на музеите на 16 май 2015 г. и представяща част от дарените от г-н Манов към датата на откриването й 456 броя движими културни ценности;

- „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст” Българският цар Самуил († 1014) - постерна изложба на Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при СУ „Св. Климент Охридски“ (март 2015 г.), създадена по повод 1000-годишнината от съдбоносната за българския народ битка при с. Ключ (29 юли 1014 г.), за чиито последствия тогавашният византийския император Василий II получав11а прозвището „българоубиец”, а самият български цар Самуил (997-1014 г.) умира два месеца по-късно, на 6 октомври 1014 г.

В археологическата зала „Асклепий” са провеждани и заседания на научни конференции. Това се случва по време на XVII Кюстендилски четения на тема „Провалите в историята” (4 – 6 юни 2010 г.) – съвместна научна конференция с международно участие на РИМ - Кюстендил и Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

"За тези 15 години от съществуването си, Археологическата експозиция има над 70 000 посещения. Интересът от страна на деца и възрастни е почти еднакъв, следван от този на чуждестранни туристи, което води до заключение, че залата е привлекателна за всички възрасти, от малки до големи.

Разбира се, не можем да не споменем и отражението на Covid пандемията, което се усеща в последните две години с рязкото спадане на посещенията. Надяваме се по-скоро да преодолеем кризата и отново да видим детските любопитни очи в опит да открият дадения експонат и по-големите посетители, готови да се потопят в осемхилядолетната история на нашия град Кюстендил", обясняват ексепртите от Регионален исторически музей.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK