РДПБЗН – Кюстендил, се сдоби с автомобил за проследяване на горски и полски пожари

Снимка: ОДМВР - Кюстендил

Най-съвременното оборудване на това превозно средство включва термовизионна камера и дневна камера

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил, разполага с високопроходима пожарогасителна мониторингова система за откриване, наблюдение и проследяване разпространението на пожари, базирана на автомобил „Ивеко Еврокарго“. В сезона на пожарите мониторинговата система помага на огнеборците. Автомобилът е оборудван с телескопична мачта и набор от сензори и инструменти, съобщават от пресцентъра на полицията.

Най-съвременното оборудване на това превозно средство включва термовизионна камера и дневна камера, способни да откриват топлинни сигнали от големи разстояния, улеснявайки бързото идентифициране на потенциални опасности от пожар.

На външен вид автомобилът  е като останалите за гасене на пожари, но разполага със сложна система от уреди. Термовизионната и дневна камери улавят покачването на температурата или появата на дим в периметър от 15 км. Тогава се излъчва звуков сигнал и се сигнализира за възникнал пожар. При всеки такъв сигнал, мобилният екип докладва в пожарната. Автомобилът не само открива, но има и възможност да гаси пожара до пристигане на основните екипи. Разполага с уредба за високо налягане и цистерна за вода с вместимост 1000 литра.

Използвайки този автомобил, екипите за ПБЗН са по-добре оборудвани, за да могат бързо да откриват и скъсят времето за реакция при възникнал пожар, с което да се минимизират евентуалните щети. РДПБЗН – Кюстендил, осъществява дейността си  на територията на 9-те общини в областта. Статистиката сочи, че най-висока е пожарната опасност съществува през месеците юли и август. Тогава на територията на област Кюстендил протича жътвената кампания и се изисква особено внимание. 

Горските и полски пожари оказват сериозно влияние върху околната среда и нанасят значителни материални щети, също така могат да създават опасност за здравето и живота на хората. Промяната на климата допринася за увеличаване на честотата и интензивността на възникването им. Екстремните метеорологични условия, създават предпоставки за по-големи и по-продължителни пожари.

Човешката дейност, високите температури, продължително засушаване и наличието на вятър са основните фактори за възникването и бързото разпространение на пожарите. Всичко това налага използването на модерни технологии за борба с възникващите пожари. Служителите на дирекцията са уверени, че тази система ще бъде от съществено значение при възникването на горски и полски пожари, а времето за реагиране – съкратено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK