Ракетни стрелби - за първи път от 18 години

Снимки: МС

Учението бе наблюдавано и от премиера

Днес е исторически момент за Военноморските сили. За последно преди 18 години са се провеждали стрелби с подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) „Рубеж“. Флотът се справи отлично, без никакви проблеми. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след успешно проведените експериментални практически стрелби от Военноморските сили (ВМС) с ПБРК „Рубеж“.

„За ВМС днес беше голямо предизвикателство - да проведат успешно тези стрелби, защото имаше много неизвестни. Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му - на този етап нищо не налага съкращаване на средствата за модернизация на армията. „Благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова“, посочи още министър Каракачанов.

Министър-председателят Бойко Борисов даде висока оценка на проведените стрелби и заяви, че не се налага спиране на модернизационните проекти за Българската армия. „Въпреки страховитата криза в света, нищо от това, което сме планирали - повишаване на заплатите с 10 % и проектите на  военните - не се налага да бъде спряно“, каза той.

„Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция. Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след провеждането на експерименталната практическа ракетна стрелба с ПБРК „Рубеж“.

Формирование от ВМС проведе днес експериментални практически стрелби с ПБРК „Рубеж“. Те са част от поредицата летни учения за повишаване на подготовката на военнослужещите от Българската армия за изпълнение на конституционните задължения по опазване териториалната цялост на страната.

Стрелбите наблюдаваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери от Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK