Предизборното напрежение в Турция расте

Анкара, предизборна атмосфера Снимка: Нора Чолакова, БТА

Печатът съобщава за нови нападения срещу представители на различни партии

Предизборната надпревара и засилването на напрежението в Турция са в центъра на вниманието на турския печат днес, съобщава БТА.

Изданията коментират, че четири дни преди предстоящите в неделя президентски и парламентарни избори напрежението все повече се засилва, като се съобщава за нови нападения срещу представители на различни партии.

Проправителственият в. „Тюркийе“ пише за две нападения, извършени в Газиантеп срещу членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на Партията на националистическото действие (ПНД).

Броени дни, след като при нападение на предизборен митинг на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу (от опозиционната Народнорепубликанска партия - НРП), при което бяха ранени над десет души, последваха провокативни действия и атаки срещу представители на ПСР и ПНД, отбелязва изданието. 

„Тюркийе“ пише, че член на НРП вчера е нападнал с камъни и пръти представители на ПСР, които са извършвали предизборни подготовки на стадион в Газиантеп. Петима души са били ранени при нападението. Те са били приети в болница. При пострадалите е пристигнал министърът на правосъдието Абдюлхамит Гюл, който е свързал по телефона ранените с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Вестникът съобщава и за нападение, извършено от група от 15 души срещу член на ПНД, която е в коалиция с ПСР.

Опозиционният в. „Сьозджу“ информира за нападение срещу предизборен автобус на НРП в град Сакария, в който е пътувал лидерът на партията и кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу. Атаката е била извършена от 15-годишен тийнейджър, който хвърлял камъни по автобуса. Изпотрошени са били прозорци на автобуса, но никой в превозното средство не е пострадал.

Изданието пише, че нападение срещу представители на НРП предишните дни е било извършено и в окръг Самсун (освен в Ерзурум).

С наближаването на изборите значително се засилва напрежението, констатира „Сьозджу“.

В. „Хюриет“ пише, че по време на предизборната кампания лидерите на различните партии са пропътували десетки хиляди километри, като има случаи на прояви на някои от политиците в три града само за ден.

Изданието посочва, че президентът Реджеп Тайип Ердоган, който участва в първия си предизборен митинг на 11 април, е посетил няколко пъти зоните, тежко засегнати от унищожителните земетресения през февруари. Президентът е участвал в около 30 прояви досега (митинги и др.). Утре се очаква Ердоган да е в Анкара, а в петък – в Истанбул.

Съюзникът на Ердоган – Девлет Бахчели, лидер на ПНД, е посетил 34 окръга по време на предизборната кампания.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу е участвал в по три митинга на ден. Той също е бил в зоната, засегната от разрушителните трусове. Очаква се в петък Кълъчдароглу да бъде в Анкара.

Абсолютен рекордьор по брой на посетени окръзи е съюзничката на Кълъчдароглу Мерал Акшенер (председателка на Добра партия), която за три седмици е посетила 52 окръга. В петък Акшенер ще бъде в Анкара, пише „Хюриет“.

Мухарем Индже, председател на Партията на родината, стартира предизборната си кампания от тежко засегнатите от земетресенията окръзи. Синан Оган, кандидат за президент на Алианса АТА, е посещавал по няколко окръга дневно, посочва „Хюриет“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK