Посещение на индийския премиер Моди в САЩ

Снимка: 24 часа

Индия може да получи някои от най-модерните оръжия и оборудване на САЩ

Премиерът на Индия Нарендра Моди започна публичната част от посещението си в САЩ с групова практика на йога в централата на ООН, пише в. "Гардиън". По време на събитието обаче демонстранти са скандирали от другата страна на улицата, посочва изданието. Около 200 поддръжници на Моди и 50 критици са били разделени от бариери и наблюдавани от полицията.

Моди се сблъсква с критики заради законодателство, което ускорява получаването на гражданство за някои мигранти, но изключва мюсюлманите в Индия, нарастването на насилието срещу мюсюлмани и други религиозни малцинства от страна на хиндуистки националисти, както и неотдавнашната присъда срещу основния опозиционен лидер Рахул Ганди, за това че се е подиграл с името на премиера, коментира "Гардиън".

В последния си доклад за религиозната свобода Държавният департамент на САЩ обърна внимание на нападенията срещу малцинствата в Индия и считаните за подстрекателски изявления на членове на партията на Моди "Бхаратия Джаната", посочва още британското издание.

Защо обаче Моди е толкова популярен у дома, а напоследък и в чужбина, пита се американският в. "Ню Йорк таймс".

Веднъж месечно индийският премиер влиза в студио и сяда зад микрофона, пише изданието. След това той започва радиопредаването си с обичайния си поздрав: "Скъпи мои сънародници, здравейте!". Радиопредаванията, редактирани и разпространявани в социалните медии чрез огромния апарат на партията му и придружени от текст и видео, оформят персонаж, напълно откъснат от обвиненията в подклаждане на религиозни различия и мълчание по отношение на насилието на религиозна основа. Това е един по-мек Моди, който контрастира с по-рязката му реторика по време на митингите и речите, посочва Ню Йорк таймс".

Този упорито поддържан образ е направил Моди изключително популярен у дома и му е помогнал да се реабилитира в чужбина, след като преди две десетилетия той временно се превърна в международен парий, обвинен в нарушаване на човешките права, и му беше наложена забрана да влиза в САЩ, коментира вестникът.

Нито американският президент Джо Байдън, нито Моди биха формулирали отношенията си като предимно насочени към овладяване на китайското предизвикателство, но подтекстът е ясен, пише в. "Вашингтон пост". Официални представители във Вашингтон са категорични, че Индия никога няма да бъде съюзник по договор по подобие на Япония или Австралия, посочва изданието. И те разбират, че Делхи няма намерение да се отказва от стратегическата си автономия или да се стреми да бъде възприеман като съюзник на НАТО и Запада.

Служителите на американската администрацията обаче често подчертават стратегическата роля, която Индия може да играе като ключов икономически и военен партньор в Индо-Тихоокеанския регион и като защитна стена срещу Китай, макар че рядко в съвместните си изявления изрично споменават китайската страна, коментира американското столично издание.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на информацията, че по време на посещението на Моди се очаква Индия да сключи сделки за закупуване на някои от най-съвременните американски дронове, както и за съвместно производство на реактивни двигатели за изтребители, чиято цел е да намали зависимостта на Делхи от покупките на оръжия от Русия.

Делхи отдавна иска да получи някои от най-модерните оръжия и оборудване на САЩ, но досега Вашингтон отказваше да сподели такава чувствителна технология, посочва изданието.

"Уолстрийт джърнъл" цитира анализатори, според които САЩ от години желаят да подобрят отношенията си с Индия, но политическото нежелание и бюрократическата инерция във Вашингтон не са позволявали на Индия да получи най-модерните оръжия, които тя отдавна иска. Очакваните сделки предполагат повратна точка в отношенията, смятат анализаторите. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK