ПМГ в Гоце Делчев насърчава интереса на учениците към метеорологията

Снимка: Infomreja.bg

Те анализират данни от училищна метеорологична станция и правят синоптични прогнози

9-и „в“ клас – иновативна професионална паралелка „Системен програмист“ в ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев. Още през миналата учебна година, освен от програмиране, младите хора започнали да се интересуват и от метеорология. По география учили как се прави прогноза за времето, по физика се запознали с атмосферните явления и с процесите изпарение и кондензация. Така в края на годината се родила идеята за работа по проект „Метеорологична станция“. Срещнали разбиране не само от ръководството на училището, но и от Националния  института по метеорология и хидрология, където отблизо се запознали с професията на метеоролога. Лично директорът на департамент „Измервания, метрология и информационни технологии“ Орлин Георгиев им показал метеорологичен балон, измерващ различни параметри, запознал ги с начина, по който се използват сателитни данни от наземните станции в страната… Изгледали и филм за работата на синоптиците, накрая и образователен тест решили. Така, вече подготвени теоретично, пристъпили към практиката.

Всички заедно – преподаватели по физика, география, биология и химия, техници и ученици, монтирали закупена със средства на училището метеорологична станция, която представлява конзола, свързана с два сензора. Тя отчита 7 показателя – вътрешната и външната температура, влажността, също вътрешна и външна, атмосферното налягане, скоростта и посоката на вятъра, фазата на луната, слънчевата радиация, UV индекса. Учениците следят показателите три пъти дневно – в 8, в 14 и в 21 часа, и ги записват в електронните си дневници. Данните коментират в часовете по природни науки и въз основа на тях решават минипроектни задачи.

„И при нас има дежурни метеоролози. Всяка сутрин двама от учениците, анализирайки получената от станцията информация, правят прогноза за деня, а по-късно – и петдневна. Прогнозите своевременно се качват в сайта на училището и са достъпни за всички, които се интересуват от тях“, обяснява Карамфилка Патинова, старши учител по физика и астрономия в гимназията.

Впечатления от новото си амплоа споделят учениците Рая Соколова, Ангел Муртев, Веселин Пелтеков и Андрей Андреев. Интересно им е да сравняват прогнозите, които те правят за района, с тези на НИМХ. Предизвикателство за тях е да свързват работата по проект „Метеорологична станция“ с проекти по програмиране. Затова ще продължат тези свои занимания и през следващата учебна година, когато ще изучават повече профилиращи предмети. А може след време да работят като програмисти именно в сферата на метеорологията!

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK