Петков: Подготвяме съвместно честване на Гоце Делчев

Според него много декларации са се казвали от двете страни

Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РС Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското правителство. Това показва желание, че иска да се свърши работа. Това заяви премиерът Кирил Петков, отговаряйки на въпроси на депутатите в парламента за последиците от двете срещи с македонския премиер, предаде репортер на БГНЕС.

„Министрите, които дойдоха в България, бяха огромен брой и имахме огромни напредъци в повечето сфери. Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сфери, сред тях и за Коридор №8. Той изпадна от листите на европейските проекти, ако искаме да го вкараме, това ще се случи със съвместна работа“, каза Петков.

Той заяви, че докато са вървели дискусиите по икономика и инфраструктура, двете страни са разговаряли и за темите, които са важни за България –правата на българите в РСМ и рамковата позиция.

„Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в РСМ в тяхната Конституция. Той не се обвърза с време. Вече не се говори за пет плюс едно, а за четири плюс едно. Това само по себе си е напредък“, заяви премиерът.

„Ковачевски сподели, че българите ще влязат в Конституцията като албанците. В момента обсъждаме срока и това е част от дискусиите. Това ще бъде факт и българите в РСМ ще имат равни права“, каза още той.

Според него много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена.

„Организирахме календар за срещи на всеки 7 дни. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза Петков.

„Историческата комисия вече имат някакви подготвени текстове. Решихме да видим кои са точките и аргументите, за които историческата комисия вече се е съгласила. Наистина ви уверявам, че няма да сменяме хората там, защото смятам, че те си вършат добре работата. Има напредък в Историческата комисия, ще го използваме и ще го официализираме“, каза той.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът.

Премиерът Кирил Петков заяви, че нашите партньори не ни разбират, когато става дума за двустранен въпрос. По тази причина България е решила да заложи на разбираеми принципи като дискриминацията на македонските граждани с българско самосъзнание и езика на омразата срещу България.

Ние видяхме, че когато става дума за това, европейците започват да ни разбират. Държим тези общи принципи да се спазват за всички, включително и за страните, които искат да станат членове на съюза. Да махнем дискриминацията като европейски принцип спрямо българите, които са в РСМ, заяви премиерът Петков.

Петков поставя акцента върху икономическите връзки като дългосрочен гарант за добросъседство. Като фокусът ще бъде не само върху това върху, което не сме се разбрали.

„Ако направим влаковата линия, ако нашите бизнеси работят наистина, тяхната кооперация ще бъде много по-дългосрочна, отколкото политическите цикли“, каза Петков.

Петков се спря на транспортните и инфраструктурни връзки.

„През март се надяваме да пуснем авиолинията да лети. Много обозрим къс срок. Надяваме се 13 км, които не са изградени до Клепало да се случат тази година. Така ще имаме още един отворен граничен пункт. Това ще ни е огромен приоритет“, каза той.

Премиерът заяви, че Европейската комисия би подкрепила със средства железницата да се случи максимално бързо.

„ЕК е готова да подкрепи проекта за железница, защото е стратегически. Според тях това е добросъседство, а също така зелен проект“, заяви Петков.

Според него има възможност да се съкрати срока на изграждане на линията и той да не бъде 2027 г. Той обеща, че ще използваме за него европейски пари без това да струва нещо на българския данъкоплатец.

Това правителство не би открехнало вратата за темата за македонско малцинство, аз дори не бих я коментирал, заяви Петков. той обеща, че няма да се подаде на провокацзии. Според него ОМО "Илинден" е провокация към новия македонски премиер Димитър Ковачевски

„Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, РС Македония да е демократична страна, да си е махнала корупцията и да има достъпа до еврофондове и българите там да бъдат защитени. Това е дългосрочната стратегия, за която се борим, но съгласен съм – това не трябва да става с пренебрегване на български интереси“, заяви премиерът.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK