Десетилетие в боклуци: Жители на Изгрев заплашват с протест заради Айдаровско дере

Снимка: Infomreja.bg

Темата се оказва безкрайна

Проблемът продължава.

Айдаровско дере при село Изгрев отново е задръстено от нерегламентирано изхвърлени отпадъци.

На 15 май в селото ще бъде проведено събрание, на което жителите ще обсъдят бъдещи протестни действия. Очакват се блокади на пътя за селото. В момента тече и подписка срещу изхвърлянето на отпадъци.

ИНФОМРЕЖА през годините проследи проблема и многократно е писала за него.

През 2021 проводимостта на Айдаровско дере, в района на Депото за строителни отпадъци бе възстановена.

В края на август 2021 кметът на община Благоевград Илко Стоянов настоя общинската фирма „Биострой“ да извърши незабавно почистване на терена.

При направена проверка бе установено, че поради липса на стриктен контрол от страна на фирмата, дерето е затрупано с отпадък, което е в противоречие с нормативните изисквания по закон.

Констативният протокол, ведно с направените предписания, е на основание на сключен договор между Община Благоевград и „Биострой“ за стопанисване и експлоатация на Депото за инертни отпадъци, като отстраняването на нередностите е извършено за сметка на общинската фирма.

Обектът бе затворен на 19 август от Регионална инспекция по околната среда и водите, заради несъответствие с нормативните изисквания, въпреки че депа с такъв статут функционират на почти във всички общини в страната.

През септември 2021 депото беше отворено за приемане на строителни отпадъци. Решението бе на общинското ръководство и е с цел да бъдат ограничени неконтролираните нерегламентирани сметища, които се заформят на територията на Благоевград. По този начин ще бъдат улеснени фирмите, занимаващи се със строителна дейност и гражданите, които извършват битови ремонти. 

„Въпреки забраната за експлоатация, наложена от РИОСВ, предпочитаме отпадъците да бъдат събирани на едно място, независимо от това, че Община Благоевград ще бъде санкционирана. В противен случай рискуваме града и селата да се  да се превърнат в едно голямо сметище“, коментира тогава кметът Илко Стоянов.

Ето и още по темата:

Още един замърсител в Благоевградско: Река Айдаровска се превърна в сметище

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//