От избори през пандемия до избори през война - гласуваха в 15 кметства

Снимка: Infomreja.bg

Централната избирателна комисия оптимизира процеса по логистично осигуряване

На 27 февруари 2022 г. се произведоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха осигурените 27 броя машини. На 6 март 2022 г. се проведе втори тур на частичните избори за кмет на 4 кметства с 10 броя машини. 

Централната избирателната комисия за първи път напълно самостоятелно, с професионалното съдействие на експерти към ЦИК, организира  всички дейности по техническо и логистичното осигуряване на машинното гласуване. 

По отношение на техническото обезпечаване на машинното гласуване бяха създадени и инсталирани електронните бюлетини за всяка  една избирателна секция в съответствие с всички изисквания на изборния кодекс. Машините за гласуване бяха тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и  пломбирани в Централната избирателна комисия. В процеса на организация на изборите бяха осигурени необходимият брой специалисти за техническата поддръжка на машините по време на гласуване. Изборните дни на 27.02.2022 г. и 06.03.2022 г. протекоха нормално, с всички машини беше гласувано безпроблемно и никъде не възникнаха обстоятелства, обуславящи преминаването към гласуване с хартиени бюлетини.   

Централната избирателна комисия оптимизира процеса по логистично осигуряване, като всички необходими изборни книжа, материали, хартиени бюлетини и машини за гласуване се предоставиха на общинските избирателни комисии, които от своя страна ги предадоха на секционните комисии в съответствие с приетите правила и методически указания от ЦИК.

Централната избирателна комисия изразява своята благодарност на всички държавни и общински органи, институции и експерти, които в изпълнение на правомощията си съдействаха отговорно и професионално за успешното произвеждане на изборите на 27.02.2022 г. и 06.03.2022 г.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK