12 съветници от Благоевград искат референдум по време на изборите "2 в 1"

Снимка: Infomreja.bg

Причината - искането за теглена на общински дълг

12 общински съветници искат да бъде проведен референдум в община Благоевград заедно с изборите „2 в 1“.

Предложението влиза като извънредна точка на заседанието на ОбС в последния петък на април.

Подписите под искането, входирано до председателя на ОбС, са положили: Димитър Урдев, Албина Анева, Георги Бежански, Ивайло Червилов, Мария Гошева, Веселин Христов, Христо Михалков, Ана Стойчева, Георги Евтомов, Калоян Калоянов, Димитрина Петрова и Васил Манов.

ВИЖТЕ ДОКУМЕНТА В СНИМКИТЕ

Съветниците предлагат на 9 юни жителите на Благоевград да гласуват както за депутати в местния и европейския парламент, така и да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса „Да поеме ли Община Благоевград дългосрочен дълг (заем) в размер на 14,5 милиона лева?“.

Според входиралите предложението разходите за референдума ще струват 20 000 лв., които се заплащат от общинския бюджет, тъй като обществените допитвания се организират от Общинската избирателна комисия.

Коментар по темата направи председателят на Общинския съвет – Радослав Тасков, който определи разходите като невъзможни, а логическият път на референдума като „при всички случай решението се взима от ОбС“.

В края на работния ден вчера беше входирано искане от 12 колеги, които са се подписали под искане за включване на извънредна точка, относно провеждане на местен референдум. Това, което мога да кажа по въпроса е, че имат необходимия брой подписи. Надявам се ОбС да я включи в дневния ред и по същество да говорим по предложението и трябва ли да се провежда такъв местен референдум. Колко ще струва, кога ще се проведе. Тук, колегите са написали две неща в проекта за решение. В обосновката става въпрос, които или са подведени.. първо, касаещо необходимите разходи за изпълнение, те пишат, че ще е в размер на 20 хил. лв. което според мен е невъзможно и не отговоря на истината, заяви Тасков пред ИНФОМРЕЖА.

Второто, което ми прави впечатление е, че с предложението, което са направили, са фиксирали дата – 9 юни. Това според мен също не е приложим. Ако утре се приеме точката да влезе в дневния ред, според мен ще се даде отговор на редица въпроси, сред които защо няма как сумата да е такава – 20 хил. лв., и второ защо е невъзможно да се проведе такъв референдум на датата 9 юни.

Провеждането на местен референдум, между другото това е и една от пречките като цяло в страната – това пряко допитване до хората да не се използва от местните власти, това е разпоредбите, които предвижда сегашния Закон за пряко участие на гражданите и допитването до тях. Изключително тежки са процедурите за провеждането му, твърде скъпо... това на практика означава ние да провеждаме местни избори на територията на общината, каза още председателят.

Частичния местен вот, който проведохме в Община Благоевград, струваше около 780 хил. лв. Дори да успеем да намалим малко секционните избирателни комисии, което позволява закона, като бройка останалите възнаграждения остават за Общинска избирателна комисия, за логистика, за охрана, за хората, които са ангажирани с провеждането на референдума и според мен тази сума няма как да е по-малка от 500 – 600 хил. лв., а може и сумата да доближи средствата за провеждането на местен вот. Затова казвам, че сумата от 20 хил. лв. е невъзможна. В предложението си колегите пишат, че са необходими средства само и единствено за отпечатване на бюлетини. Няма как. За хора, които би трябвал ода познават изборния процес, трябва да знаят, че парламентарни избори се провеждат от РИК. В случая на 9 юни с тази задача е ангажиран РИК. За местни избори и референдуми е ангажиран ОИК. Първо - няма как сроковете да ни стигнат до 9 юни. След решението има законови срокове, трябва да се създадат инициативни комитети, трябва да се регистрира в регистър, след това в едномесечен срок ОбС да одобри книжа, да уведоми ЦИК и т.н., подчерта Тасков.

Според него 3 месеца е най-бързият срок за провеждането на такава процедура, ако получат съдействие от ЦИК.

Съгласно сега действащия закон, референдумите са твърде тромава процедура, много скъпа и в крайна сметка заложените параметри в това допитване, и основно признаването на резултатите от това допитване. В случая ние направихме обществено обсъждане по темата и съответно след това предстои гласуване в ОбС. При провеждането на референдума, ако ОбС утре реши да приеме тази точки, то над 50% от избирателите на територията на общината ще трябва да се произнесат по темата, за да стане отговора на този въпрос, независимо дали е да или не, да стане задължителен за ОбС. Ако не са гласували толкова хора, за да стане задължителен, то решението ще трябва да вземе ОбС. И сега въпросът е защо трябва да провеждаме референдум за стотици хиляди левове, след като в крайна сметка ОбС ще вземе крайното решение. Надявам се утре да има конструктивен дебат и избягване от популизма, каза Тасков.

Общественото обсъждане според мен ясно показа каква е нагласата на хората. Естествено е, че във всички нас има притеснение, тогава, когато става въпрос за дълг, очевидно е и друго – тези средства са крайно необходими за Община Благоевград, за да стабилизира своето финансово положение и най-вече да довърши започнатите проекти,. Аз не чух отговор на въпроса – ако не одобрим това предложение, отказваме ли се от укрепването на свлачището, което заплашва всеки момент да затвори пътя за Бачиново и Картала. Отказваме ли се от изграждането на улица „Промишлена“, това е алтернативната от невзимането на този дълг, завърши Тасков.

Припомняме, че последното искане за референдум бе направено Инициативния комитет „За Благоевград“ с членове: Александрина Пандурска, Методи Байкушев, Адриана Топурска и Радостин Юруков.

Въпросът, по който мнението си трябваше да дадат мнение жителите на общината, бе дали Общината да тегли кредит от 17 млн. лв. за проекта „Бачиново“, формулиран по следния начин: Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение за ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo?.

За месец бяха събрани 12 000 подписа „за“ провеждането на допитване.

На 10 януари 2023 Радослав Тасков, обяви за невалидна подписката за свикване на референдум в Благоевград. Така на Община Благоевград ще бъдат спестени приблизително минимум 350 000 лв., заяви тогава Тасков.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//