Николай Бошкилов с питане към министър Нанков: Знае ли МРРБ, че половината от общинските съветници в Благоевград санират обекти?

Снимка: БСП

Днес народният представител от коалиция „БСП за България“ -  Николай Бошкилов, отправи питане към министъра на регионалното развитие и благоустройство – Николай Нанков, свързан с така наречената „Столица на санирането” - Благоевград.

„Благоевград е известен сред обществото като „столица на саниренето”. Това саниране обаче се пропуква. Защо? Националната програма за енергийна ефектовност е опорочена в няколко направления. Този извод се прави от констатираните до момента нарушения от различно естество. Има драстични нарушения при цените от фирмите, сключили договори за обновяване на тези сгради. Масова практика е дружества, които са спечелили обществените поръчки с Общината, да предостъпват своите договори на втори и трети фирми“ – заяви Бошкилов в Народното събрание.

"От публикувани на сайта на Община Благоевград договори се вижда, че за саниране на един блок на улица "Цар Иван Шишман", който е на 14 етажа, с площ 4525 квадратни метра, санирането е за 1 256 911 лева. Цената за кваратен метър излиза 278 лева. Блок № 55 в квартал "Запад", който е на 15 етажа, с РЗП-5423 квадратни метра, е саниран за 776 496 лева. Цифрите показват, че средната цена за квадратен метър е 143 лева. За блок на улица "Марица", също 14-етажен, с РЗП 5891 квадратни метра, е платено 1 309 782 лева. Средната цена тук излиза 223 лева за квадрат. За блок на "Лира", с идентична площ, санирането е струвало 618 524 лева.

Цифрите сами по себе си показват, че разликата в цените на различните фирми е драстично различна. Как при идентични сгради, с идентични етажи и РЗП, се формира и заплаща различна цена. Питам как се формира тази ценова разлика за изпълнение на идентични сгради. Коментира се в общественото пространство, че това е резултат от курпционни практики или некачествени материали от фирмите изпълнители по програмата. Само в Благоевград има десетки оплаквания от качеството на работа на фирмите изпълнители", попита Бошкилов.

„Моля министърът да ми отговори:  Как и по какъв начин се следят и санкционират пропуските в сградите? Редно ли е на неслучаен принцип фирми да пестят пари за безопасност и качество, въпреки че са получили големи суми? Колко проверки са извършени през последните месеци? Колко дружества са понесли съответните санкции? Колко са подадените жалби от живеещите в жилищните сгради? Знае ли МРРБ, че половината от общинските съветници санират обекти?", провокира още с въпроса си народният представител от Благоевград.

Николай Бошкилов изрази позиция, че БСП не е против санирането, а срещу различните критерии и драстичните нарушения, които се прилагат при ценообразуването, некачествено изпълнение, наемането на хора без опит, ценз и квалификация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK