Научни инфраструктури ще се модернизират и дооборудват с близо 10 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg

С 2.5 млн. лв. ще бъде финансиран Националният университетски комплекс

Девет от научните инфраструктури в страната ще получат близо 10 млн. лв. за модернизация, нова апаратура, дооборудване, дигитализация и привличане на успешни учени. Структурите са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура, а средствата за тях бяха отпуснати днес с решение на Министерския съвет. 

С 2.5 млн. лв. ще бъде финансиран Националният университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания, за да се довърши захранването на биобанките с представителни за българската популация биологични проби. С получената генетична информация страната ни ще се включи в европейската научна инициатива за един милион генома, както и в проекта „Геном Европа“. 

Информационен масив за български език, култура и история ще бъде събран и включен в международни изследователски мрежи. За целта Националната интердисциплинарна изследователска е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство „КЛаДА-БГ" ще получи над 1.2 млн. лв. Данните ще помогнат да се разработят различни услуги за граждани, културни институции, учители, учени и новатори - например банка с автоматично генерирани въпроси на български език за различни класове в училище.

Националната научноизследователска инфраструктура за наблюдение на атмосферните аерозоли, облаци и газови замърсители ще закупи и инсталира лидарен облакометър, както и  специализиран софтуер за по-качествена обработка и анализ на данните от евентуално замърсяване на въздуха. Отпуснатите средства за това са 400 000 лв.

Останалата част от финансирането ще бъде разпределена за апаратура и привличане на квалифицирани или млади учени в още шест научни инфраструктури - Центъра за съвременна микроскопия за фундаментални и приложни изследвания в областта на биологията, медицината и биотехнологиите, Научната инфраструктура по клетъчни технологии в биомедицината, Лабораторния комплекс към Научно-технологичния парк „София Тех Парк“, Разпределената инфраструктура от центрове за производство и изследване на нови материали и техните приложения, както и за консервация, достъп и е-съхранение на артефакти (археологически и фолклорни) – „ИНФРАМАТ“, Консорциума „Екстремна светлина", както и Лабораторната инфраструктура „Екстремна кохерентна светлина в средна инфрачервена и рентгеновата област" (ХЕФЕСТ).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK