Най-интересното от Efbet Лига 2023/2024 - кратък обзор на изминалата година

След зимната почивка родният футболен сезон отново е на ход

След зимната почивка родният футболен сезон отново е на ход, а почитателите на местните отбори чакат развръзката на първенството и “коронясването” на новия шампион. От миналото лято досега футболът у нас предложи много интересни развои, а някои теми свързани с тимовете бяха почти непрекъснато в новините. Затова е време и за кратък обзор на най-интересното и важното, което се случи във футбола ни от миналия юли до момента. Междувременно почитателите на играта в България могат да следят по всяко време развитието на първенството и да получат актуални данни за https://zalagania-online.com/efbet-liga-klasirane.

Мачовете

Началото на сезон 2023/2024 в efbet Лига бе дадено на 14 юли от Пирин (Благоевград) и Берое като предстоящият тогава мач се отличаваше с няколко любопитни факта около двата клуба.

На първо място, както “орлетата”, така и “заралии” завършиха миналогодишната кампания в зоната на изпадащите, съответно на 13-о и 12-о място, но и двата тима съумяха да запазят местата си при топ професионалистите.

Отборите от Благоевград и Стара Загора също така предприеха сериозни промени по време на лятната си подготовка като точно месец преди началото на сезона Берое се сдоби с нов собственик. Така тимът от Стара Загора премина в ръцете на аржентинеца Ернан Банато. Междувременно през летния трансферен прозорец “зелените” попълниха състава си с 11 нови играчи.

В Пирин също имаше кадрови промени, като мястото на селекционера Христо Янев бе заето от дуото Радослав Митревски и Миро Митев (към момента старши треньор е Иво Тренчев). Сред трансферните динамики при “орлетата” се откроиха привличането на Александър Бучков и Симеон Александров от ЦСКА - София, както и напускането на сина на Крум Бибишков - Марсел, който замина да играе за юношеския тим на Ювентус.

И така гостуващият Берое даде начало на Efbet Лига 2023/2024, побеждавайки “пиринчани” с 1:2 след две попадения на Вини Трибуле, докато за благоевградчани единственото попадение, и първо в мача, разписа Даниил Кондраков.

След края на двубоя наставникът на “зелените” Густаво Араголаса сподели както удовлетворението си от победата, така и фактът, че е първият аржентински треньор на български клуб. В края на септември обаче тимът на Берое бе поет от друг аржентинец - Хосе Луис Ачиари, което остави сънародникът му начело едва четири месеца. Наличието на цели 13 футболисти от Южна Америка наедно с аржентинските собственик и мениджър пък спечели на отбора прозвището “Латино Берое”.

Друг мач игран през първия ден от сезон 2023/2024 донесе страхотна изненада, тъй като дебютантът в Лигата Крумовград победи като домакин защитаващите титлата Лудогорец с 3:1. Изходът на двубоя бе в голяма степен заслуга на стражът на жълто-сините Янко Георгиев, който се открои с редица класни спасявания. За разградчани остана горчивият вкус от поражението в самото начало на сезона от отбор, който за първи път играе в родната топ футболна лига, и то едва дни след неочакваната загуба с 2:0 от косовския Балкани в първия предварителен кръг на Шампионската Лига.

Две седмици по-късно - в края на юли, се състоя един от най-резултатните мачове през този сезон. В него домакинстващият Левски разби с 6:0 Локомотив (Сф). Началото на август пък даде възможност на Лудогорец да се реваншира за поражението от Крумовград, макар и срещу гостуващите футболисти от Ботев (Вр). Мачът завърши 5:0 в полза на разградчани. Към края октомври пък отборите на Ботев (Вр) и Ботев (Пд) представиха на феновете голово шоу, при което пловдивчани надделяха с 3:5, което до момента си остава и мачът с най-много голове за този сезон. Пет дни по-късно - в самия край на месеца, “канарчетата” нанесоха още една съкрушителна загуба на столичните “железничари”, които отново получиха 6 гола в мрежата си без да отбележат нито един, но този път при гостуването на стадион “Христо Ботев”. Така отборът от Пловдив само в рамките на седмица записа 11 попадения в полза на своята голова сметка.

Дебютантът

Една от най-обсъжданите теми в родния футбол за сезон 2023/2024 е новакът Крумовград, който започна сезона ударно и продължава борбата си сред най-добрите родни клубове, като към моменте са нарежда близо до средата на класирането на десето място.

По време на летния трансферен прозорец жълто-сините привлякоха няколко опитни футболисти от отбори, играещи в Efbet Лига, сред които вратарят Янко Георгиев, който в последствие бе в основата на дебютантския триумф на тима над състава на Лудогорец. Отборът привлече и шестима бразилци, а общо Крумовград направи седемнадесет входящи трансфера през миналото лято.

Два месеца след началото на сезона отборът успя да се похвали с още една важна победа, успявайки да обърне резултата в своя полза като гост на Ботев (Пд) с краен резултат 1:2.

Десетина дни след това за жълто-сините дойдоха още новини свързани с “канарчетата”, а именно, че новият изпълнителен директор на Крумовград е бившият прокурист на Ботев (Пд) Асен Караславов. Други две промени в администрацията на отбора включваха Ерай Карадайъ като Административен директор на клуба и Костадин Ничев като Спортен директор.

Седмица по-късно футболистите от златодобивния град отново надделяха като гости над “жълто-черните” с 2:4, но този път в приятелски мач. Поражението на пловдивчани пък бе и първия тест за новия сръбски треньор на “канарчетата” Душан Керкез. Средата на септември донесе и равенство 2:2 на домакинстващия Крумовград срещу Левски. Последният гол в мача дойде от Александър Колев за “сините” в 75-та минута, но отборът от София не съумя да надвие дебютантът в тазгодишната Efbet Лига.

Сезонът обаче не продължи да се развива благоприятно за Крумовград, като в края на октомври клубът се раздели с наставника си Неманя Милянович, чийто син Даниел играеше в състава като полузащитник, но напусна тима като свободен агент в самия край на 2023. Мястото на треньора бе заето от Станислав Генчев, който ръководи Ботев (Пд) между юни и август миналата година, а преди тове бе закратко начело на Локомотив (Сф), както и на Лудогорец в продължение на три години.

Началото на декември донесе победа с 1:0 на Крумовград над гостуващия Берое, а след девет дни жълто-сините триумфираха като гости и над ЦСКА 1948 с 0:3.

По време на зимния трансфер към отбора се присъедини бившият национал Момчил Цветанов.

Стадионите

Често в спортните новини през този сезон попадаше и една дългообсъждана тема - тази за стадионите на няколко от представителите на Първа професионална футболна лига.

В тази връзка през повечето време горещата тема бе сагата около реконструкцията на стадион “Христо Ботев”, чието начало бе дадено преди повече от десетилетие. Проектът бе обект на полемика от различни среди и неговото изпълнение премина през множество перипетии, но изглежда, че краят му се вижда. Очаква се съвсем скоро “Колежа” да бъде завършен, а по време на посещение на стадиона през ноември бившият премиер Бойко Борисов заяви, че е “договорено” там да се играе финал на Суперкупата на Европа, без обаче да уточнява подробности.

Междувременно стадионът на другия пловдивски гранд - Локомотив (Пд) също е в процес на обновяване.

Развой имаше и при още една дългогодишна сага около футболни терени - тази за съдбата на “Българска Армия”. Плановете на “армейците” за ново съоръжение бяха спирани в продължение на дълго време основно поради юридически пречки и обжалвания срещу проекта.

Така в началото на октомври “червените” чуха заветното “да” от регулаторните органи, които трябваше да дадат съгласието си за построяването на нов стадион. Последва още едно обжалване, но казусът бе решен и така от “Българска Армия” обявиха, че мачът на 10 декември срещу Лудогорец ще е последният в историята на този терен преди на негово място да се появи нов модерен стадион.

Очаквано, за мача и изпращането на “Армията” се събраха множество фенове и легенди на отбора, сред които и Христо Стоичков. Камата и компания обаче не получиха идеален празник, тъй като разградчани спечелиха гостуването си с 0:1 с гол в 108-та минути и то от не кой друг, а от бившия футболист на “червените” Спас Делев.

И все пак изглеждаше, че поражението не оказа кой знае какво влияние върху настроението на стадиона, като еуфорията около историческото събитие преобладаваше, а феновете очаквано представиха ярка хореография.

След края на мача последва и емоционалното за “червените” фенове сбогуване с дома на клуба, поне такъв какъвто бе познат доскоро.

Последните новини около проекта са, че повече яснота за неговото развитие ще има към средата на януари. Междувременно тимът ще посреща гостите си на националния стадион “Васил Левски”.

* Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK