Над 15 000 станаха потвърдените жертви от земетресението в Турция и Сирия

Снимка: Infomreja.bg

В Сирия усилията за оказване на помощ са усложнени заради годините на конфликт

Над 15 хиляди вече са потвърдените жертви на опустошителното земетресение, което разлюля в началото на седмицата Турция и съседна Сирия, пише БНР.

Критици в Турция твърдят, че реакцията на службите за спешна помощ е била твърде бавна и правителството е било зле подготвено.

В Сирия усилията за оказване на помощ са усложнени заради годините на конфликт, унищожил инфраструктурата на нацията.

В същото време се разраства вълната на солидарност, която включва доброволци, материална помощ и финансови средства, включително от България.

Броят на загиналите в Турция вече е над 12 300, а ранените са около 63 хиляди. Разрушени са над 6000 сгради.

От другата страна на границата, в Сирия, жертвите са повече от 2600. По данни на правителството засегнати са близо 300 000 сирийци, като повечето е трябвало да напуснат домовете си. Обособени са 180 места за спешно настаняване. Хиляди хора остават в неизвестност.

Турският президент Реджеп Ердоган призна, че правителството е срещнало някои проблеми, но каза, че ситуацията вече е "под контрол". Той отхвърли обвиненията и каза, че е необходимо единство след бедствието. 

Турските власти съобщиха, че работят за отварянето на още два гранични пункта на границата със Сирия, които да помогнат за достигането на международна помощ до страната.

Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро собствени средства на Турция и Сирия, а през март ще организира донорска конференция.  

Температурите в засегнатите от земетресението райони остават много ниски, в някои райони дори отрицателни.

Хиляди хора са се подслонили в колите си или палатки, тъй като се страхуват или им е забранено да се върнат по домовете си.

Очаква се броят на загиналите от земетресението в понеделник да нарасне рязко, тъй като спасителните усилия наближават границата от 72 часа, което експертите по бедствия считат за най-вероятния период за спасяване на животи.

Комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич се очаква да посети днес пострадалите райони в Турция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK